Οικονομία

Eurostat: Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο από 3,1% τον Φεβρουάριο – Στο 2,4% υποχώρησε στην Ευρωζώνη

Στο 3,4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε ετήσια βάση καθώς ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα Φςβρουάριο ήταν στην Ελλάδα 3,1%.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη – στο 2,4% η ετήσια άνοδος των τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο, από 2,6% τον Φεβρουάριο. Ένα χρόνο πριν, ήταν 6,9%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,6% τον Μάρτιο του 2024, από 2,8% τον Φεβρουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 8,3%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,4%), τη Φινλανδία (0,6%) και τη Δανία (0,8%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (6,7%), την Κροατία (4,9%), την Εσθονία και την Αυστρία (και οι δύο 4,1%). Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκατρία κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε δέκα.

Τον Μάρτιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,76 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,53 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,30 π.μ.) και την ενέργεια (-0,16 π.μ.).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu