Επιχειρήσεις

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Προανήγγειλε εξαγορά και Ebitda άνω του 1 δισ. ευρώ το 2023

Εξετάζει τρόπους ενίσχυσης της χρηματοδότησης, είτε με την εισαγωγή σε κάποιο χρηματιστήριο είτε με τη μορφή έκδοσης ομολόγου.

Στην εκτίμηση πως τα κέρδη προ φόρων (EBITDA) της εταιρείας θα ξεπεράσουν συνολικά για το 2023 το 1 δισ. ευρώ προχώρησε ο πρόεδρος της Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίoς, παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2023, που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη 27/7.

Προανήγγειλε την εξαγορά εταιρείας, ενώ μίλησε και για τις αναγκαίες επενδύσεις που θα κάνει η εταιρεία για να παράγει γάλλιο. Υπογράμμισε πως η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα τα χαρακτήρισε ικανοποιητικά, λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές περιβάλλον και αποκάλυψε πως η Μυτιληναίoς εξετάζει τρόπους ενίσχυσης της χρηματοδότησης, είτε με την εισαγωγή σε κάποιο χρηματιστήριο είτε με τη μορφή έκδοσης ομολόγου.

Ερωτηθείς για το αίτημα της ΕΕ να παράξει η Mytilineos γάλλιο, τόνισε ότι είναι ένα προϊόν που βγαίνει από την παραγωγή αλουμίνας και η εταιρεία μπορεί με συγκεκριμένες όχι μεγάλες επενδύσεις να καλύψει τις ανάγκες όλης της Ευρώπης. Είναι κάτι καινούριο για εμάς, όχι δύσκολο. Το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουμε εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα εξοπλισμού για την παραγωγή. Είμαστε σε συνεχείς επαφές με την Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση που είναι διατεθειμένες να μας βοηθήσουν. Μετά την τελική επενδυτική απόφαση θα είμαστε σε θέσει να παράξουμε γάλλιο σε 2 χρόνια και να παρέχουμε τις ποσότητες που είναι αναγκαίες στην ΕΕ, είπε ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος απέφυγε να δώσει νούμερα για τα κόστη και τα ενδεχόμενα έσοδα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα καθώς ακόμη είναι αρκετά νωρίς

Ο κ. Μυτιληναίος ρωτήθηκε εκ νέου για το ενδεχόμενο dual listing της εταιρείας σε κάποια αγορά του εξωτερικού. Όπως είπε με βάση τις επιδόσεις της εταιρείας θα μπορούσε να ανήκει στις top εταιρείες του δείκτη FTSE 100. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το θέμα του dual listing δεν είναι ένα μεμονωμένο ζήτημα αλλά αφορά συνολικά την εικόνα της εταιρείας και τη διαδικασία διεθνοποίησής της.

Σε σχέση με τις μηδενικές τιμές ενέργειας, υπογράμμισε πως είναι ένα φαινόμενο που δεν θα αλλάξει σύντομα και τόνισε την ανάγκη της αποθήκευσης ενέργειας. Μάλιστα, επεσήμανε πως το πλεονέκτημα για τη Μυτιληναίoς είναι ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδος λειτουργεί σαν «μπαταρία» και πως όσο αυξάνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο θα υπάρχουν μέρες που οι τιμές της ενέργειας θα είναι μηδενικές.

Παράλληλα, προωθούνται σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, που αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο έργων και τις οικονομικές επιδόσεις της M Renewables. Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα νέα, σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ οι θετικές οικονομικές ροές επιτρέπουν την πραγματοποίηση όλων αυτών των επενδύσεων και την αύξηση του κύκλου εργασιών, με απόλυτο έλεγχο στους βασικούς δείκτες μόχλευσης.

close menu