Νέος νόμος ενισχύει τον ρόλο της εταιρείας, προσθέτει την άρδευση στο αντικείμενό της και παρατείνει έως το 2038 το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης
Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ Α.Ε.) φέρνει ο Νόμος 5325/2026, ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 31 Ιουλίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, το νέο θεσμικό πλαίσιο διευρύνει το παραγωγικό της αντικείμενο, εντάσσοντας πλέον και τη δραστηριότητα της άρδευσης, ενώ προβλέπει και τη δυνατότητα ανάληψης της διαχείρισης των δικτύων ομβρίων.
Παράλληλα, επεκτείνεται η γεωγραφική αρμοδιότητα της ΕΥΑΘ στις υπόλοιπες αυτοδιοικητικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η διαδικασία υλοποίησης της επέκτασης προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου 2027.
Ο νόμος προβλέπει ακόμη τη μεταβίβαση του ενεργητικού και του παθητικού των υφιστάμενων παρόχων υπηρεσιών ύδατος στις περιοχές επέκτασης, μετά την ολοκλήρωση οικονομικού, νομικού και τεχνικού ελέγχου από ανεξάρτητους φορείς.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η επταετής παράταση του αποκλειστικού δικαιώματος της ΕΥΑΘ για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στις περιοχές αρμοδιότητάς της, η οποία πλέον εκτείνεται έως το 2038.
Τέλος, θεσπίζεται αλλαγή στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, καθώς ένα από τα μέλη του θα υποδεικνύεται από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- METLEN: Κάτω από το 3% η συνολική θέση της Norges Bank
- Ford: Διακόπτει την παραγωγή του F-150 στο Ντίαρμπορν έως τις 29 Σεπτεμβρίου
- ΗΠΑ: Σε υψηλά δεκαετιών οι αποδόσεις των ομολόγων – Στο 5,53% το 30ετές και στο 5,22% το 10ετές
- Ευρωπαϊκό λιανεμπόριο: Οι μετοχές των μεγάλων brands πιέζονται καθώς στενεύουν τα περιθώρια των καταναλωτών
- Η απειλή Τραμπ για περιορισμούς στο ντίζελ κάνει πιο κερδοφόρες τις αμερικανικές εξαγωγές
- METLEN ENERGY & METALS PLC - TR-1: Standard form for notification of major holdings
- Σαουδική Αραβία: Συντονισμός με Τουρκία και Πακιστάν εν μέσω επιθέσεων των Χούθι
- ΟΛΘ: Στα 58 εκατ. ευρώ τα έσοδα το α΄ εξάμηνο – Επενδύσεις 16 εκατ. ευρώ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








