Tο 81% των Ελλήνων είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ.
Στο πρώτο από τα δυο πάγια ερωτήματα που παραδοσιακά θέτει το ΕΒΕΑ σε κάθε βαρόμετρο, το οποίο αναφέρεται στον δείκτη αισιοδοξίας των πολιτών για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, το 81% των πολιτών διατηρεί απαισιόδοξη στάση, το οποίο είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχουν σημειωθεί διαχρονικά.
Αντιθέτως, μόλις το 9% των συμμετεχόντων διατηρούν αισιόδοξη στάση, ενώ το 10% επέλεξε να μην απαντήσει.
Στο δεύτερο από τα δυο αυτά ερωτήματα, το οποίο αναφέρεται στον προσωπικό δείκτη αισιοδοξίας, το 83% των συμμετεχόντων είναι απαισιόδοξοι για την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, σημειώνοντας 7% πτώση από τα ποσοστά της προηγούμενης έρευνας, ενώ μόλις το 10% των συμμετεχόντων διατηρεί θετική στάση και το 7% απείχε.
Δίνοντας την έρευνα στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολίασε:«Από τη νέα έρευνα του ΕΒΕΑ προκύπτει ότι οι πολίτες επιθυμούν η κυβέρνηση να προχωρήσει τόσο σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις όσο και στην υλοποίηση μέτρων βελτίωσης της οικονομίας. Ένας στους δυο Έλληνες τάσσεται υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, εξέλιξη που συνδέεται και με την αναθεώρηση του συντάγματος, μια διαδικασία στην οποία μετέχουν τα επιμελητήρια και θα δώσουν τη μάχη τους προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποστηρίζουν ισομερώς ότι θέλουν τόσο την πάταξη της φοροδιαφυγής όσο και τη μείωση της φορολογίας, ενώ στον αντίποδα οι μισοί Έλληνες εκτιμούν ότι όπως γίνονται σήμερα οι ιδιωτικοποιήσεις δεν επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα».
Στο ερώτημα που τέθηκε σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα τα οποία θα παρέχουν αναγνωρισμένα πτυχία και ισότιμα με τα αντίστοιχα των δημοσίων πανεπιστημίων, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων και συγκεκριμένα το 49% απάντησε θετικά. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι άντρες μεταξύ 31 και 64 ετών τουλάχιστον μέσης εκπαίδευσης και κατοικούν εντός Αττικής. Επιπλέον, μόλις το 35% των συμμετεχόντων βρίσκεται αντίθετο στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα ενώ το 16% αυτών απείχε.
Το δεύτερο ερώτημα επικαιρότητας αναφέρεται στην εκτίμηση των συμμετεχόντων για τη συμβολή των ιδιωτικοποιήσεων στα δημόσια έσοδα. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες και συγκεκριμένα το 48%, δήλωσαν πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα, ενώ μόλις το 22% αυτών απάντησε θετικά. Στο ερώτημα αυτό παρατηρήθηκε αρκετά μεγάλο ποσοστό αποχής, το οποίο άγγιξε το 30%.
Στο τρίτο ερώτημα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το ποια θεωρούν πως πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, η πάταξη της φοροδιαφυγής ή η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Παρόλο που οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν μόνο μια εκ των δυο περιπτώσεων, οι απαντήσεις ήταν απολύτως μοιρασμένες σημειώνοντας ποσοστό 41% και στις δυο περιπτώσεις, ενώ το ποσοστό αποχής ανήλθε στο 18%.
Το αποτέλεσμα αυτό δηλώνει ότι οι πολίτες θεωρούν τόσο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών όσο και τη πάταξη της φοροδιαφυγής εξίσου σημαντικά και πρέπει να βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στην Κομισιόν το αναθεωρημένο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» – Ποια έργα ενισχύονται
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
- ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ - Επικαιροποίηση ποσοστού συμμετοχής του κου Γκάτζαρου Γεώργιου
- ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΔΙΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ - Παπουτσάνης: Ανακοίνωση Γνωστοποίησης Συναλλαγών
- ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. - Ανακοίνωση Αγοράς Ιδίων Μετοχών
- Κάποτε και οι μεγάλες αγάπες τελειώνουν: Η Σία Κοσιώνη αποχωρεί από τον ΣΚΑΪ μετά από 20 χρόνια
- ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ΑΕ - Οικονομική κατάσταση ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ΑΕ (2025,Τριμηνιαία,Ενοποιημένη)
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







