Οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών ανήλθαν σε 2.800
Θετικό και ενισχυμένο το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων στο ΕΒΕΑ το Α’ τρίμηνο του 2024. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, παρά την αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον, οι ελληνικές επιχειρήσεις διατηρούν αμείωτη τη δυναμική τους, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες και στηρίζοντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ για τις εγγραφές και διαγραφές επιχειρήσεων στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το πρώτο τρίμηνο του 2024 ο συνολικός ρυθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων συνέχισε να επιταχύνεται, με τις εγγραφές να είναι σχεδόν τετραπλάσιες σε σχέση με τις διαγραφές.
Ειδικότερα, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών ανήλθαν σε 2.800, ενώ διαγράφηκαν 718 επιχειρήσεις. Το Α’ τρίμηνο του 2023 είχαν εγγραφεί, αντίστοιχα, 2.466 επιχειρήσεις, ενώ διαγράφηκαν 706.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, το θετικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών εμφανίζεται ενισχυμένο σε σύγκριση με το Α’ τρίμηνο 2023, φθάνοντας στο 2.082 από 1.760 αντίστοιχα.
Την ισχυρότερη αύξηση, της τάξης του 50% σε σύγκριση με το Α’ τρίμηνο του 2023, παρουσιάζει το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών στην κατηγορία των Ατομικών Επιχειρήσεων, φθάνοντας στο 498 έναντι 256 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ακολουθούν οι κατηγορίες των Ε.Ε. και Ο.Ε.
Θετικό, αν και ελαφρώς μειωμένο είναι το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων με τη μορφή Α.Ε. Ειδικότερα, το Α’ τρίμηνο του 2024 εγγράφηκαν 255 Α.Ε. και διαγράφηκαν 101, με το θετικό ισοζύγιο να ανέρχεται σε 154, έναντι 184 το Α’ τρίμηνο του 2023.
Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, δήλωσε: «Σε μια δύσκολη περίοδο διεθνώς, οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να ενισχύουν την ανθεκτικότητά τους και να υλοποιούν νέα σχέδια. Η τάση, που προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ παραμένει θετική, ωστόσο δεν εφησυχάζουμε. Σε μια περίοδο, στην οποία το μεγάλο στοίχημα είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, ζητούμενο είναι η δημιουργία όχι μόνο περισσότερων, αλλά και ισχυρότερων και πιο δυναμικών επιχειρήσεων, με εξωστρεφή προσανατολισμό και διεθνή ανταγωνιστικότητα. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, την κινητοποίηση ποιοτικών επενδύσεων, τη στήριξη της καινοτόμου και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, καθώς και την προώθηση μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα τόσο της οικονομίας όσο και των επιχειρήσεων. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Είναι ώρα να στοχεύσουμε ψηλότερα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- «Χωριάτικο»: Προφυλακίστηκε ο Άγγελος Γιαννακόπουλος
- ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Ε.Β.Ε. ΤΡΟΦ., ΑΝΤΙΠΡΟΣ/ΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΩΝ - ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
- Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οι ισχυρές εταιρικές επιδόσεις έφεραν κέρδη – Στο επίκεντρο η ΕΚΤ
- Γκράβα: Ανοίγουν τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου τα σχολεία – Κλειστή η παροχή φυσικού αερίου
- KAFEA TERRA: Αύξηση τζίρου 17,7% στα 139,4 εκατ. ευρώ το 2025, αλλά μείωση κερδών 16,6%
- Δικηγορικοί Σύλλογοι κατά κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια: «Προκλητική ρύθμιση υπέρ τραπεζών και funds»
- Ισπανία: Στους 74 οι νεκροί από τη σύγκρουση τρένων – Ζοφερές έρευνες στα συντρίμμια για τον εντοπισμό θυμάτων
- CPI: Επιστροφή στην κερδοφορία με EBITDA 869.000 ευρώ και αύξηση εσόδων 3%
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








