Οικονομία

Εξαντλητικές οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι

Συνεχίζονται σήμερα οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα στο Παρίσι, με την ελληνική αντιπροσωπεία να δέχεται την πίεση των δανειστών κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα των συζητήσεων.

Η διελκυστίνδα με τους πιστωτές ξεκίνησε με το δημοσιονομικό κενό με την ελληνική πλευρά να καταθέτει προτάσεις για το πώς θα καλυφθεί αυτό στην περίπτωση που αυτό υπάρξει όπως διατείνονται οι δανειστές.

Οι επικεφαλής της τριμερούς επέμειναν στην εκτίμηση ότι το «κενό» στον προϋπολογισμό του 2015 θα κυμανθεί στην περιοχή των 3,5 δισ. ευρώ έναντι των 335 εκατ. ευρώ που παρέθεσε στην επιχειρηματολογία του το οικονομικό επιτελείο, προκαλώντας θυμηδία στους δανειστές.

Παρά τη χαοτική διαφορά των 3,165 δισ. ευρώ που χωρίζει τα δύο μέρη στο δημοσιονομικό «κενό», ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προσερχόμενος στα γραφεία του ΟΟΣΑ υποστήριξε ότι «το δημοσιονομικό κενό είναι θέμα που θα κλείσει».

Για να προσθέσει ότι «σκοπός είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση.

Τα θέματα είναι διάφορα, σκοπός είναι να συνεχισθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παράλληλα με δημοσιονομική εξυγίανση και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις».

Εκτός από το κενό στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης βρέθηκε την πρώτη μέρα των επαφών, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και οι αλλαγές στο δημόσιο τομέα (νέο ενιαίο μισθολόγιο, απολύσεις).

Τον χορό των συζητήσεων με τους Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) εκτός του Γκίκα Χαρδούβελη άνοιξαν: Ο σύμβουλος αναπληρωτής του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ενώ αργά στην κουβέντα μπήκε και ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί ο Χρήστος Πρωτόπαππας.

Από την σημερινή εξέλιξη των συζητήσεων θα εξαρτηθεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και η επίτευξη συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο και για τη νέα γραμμή χρηματοδότησης.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu