Το 71,2% των θερμοκηπίων έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί
Λιγότερο από το 5% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων ης Λωρίδας της Γάζας μπορούν πλέον να καλλιεργηθούν λόγω της καταστροφής και των περιορισμών πρόσβασης, γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την παραγωγή τροφίμων και αυξάνει τον κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και του United Nations Satellite Centre (UNOSAT).
Το επίπεδο καταστροφής δεν αφορά μόνο την απώλεια σε επίπεδο υποδομών – «πρόκειται για κατάρρευση του αγροδιατροφικού συστήματος και των γραμμών ζωής της Γάζας», δηλώνει η Μπεθ Μπέτσντολ, υποδιευθύντρια του FAO.
Στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν υψηλής ανάλυσης δορυφορικές φωτογραφίες. Το υλικό αυτό συγκρίθηκε με την δορυφορική καταγραφή του εδάφους πριν από τον πόλεμο.
Μέχρι τον Απρίλιο 2025, περισσότερο του 80% των συνολικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων του παλαιστινιακού θύλακα είχε υποστεί ζημιές και το 77,8% δεν είναι πλέον προσβάσιμο στους καλλιεργητές. Μόνο το 4,6% είναι διαθέσιμο για καλλιέργεια. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην Ράφα και στον βόρειο τομέα, όπου η πρόσβαση είναι αδύνατη για το σύνολο σχεδόν των εκτάσεων.
Το 71,2% των θερμοκηπίων έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί. Η Ράφα είναι η περιοχή με τις μεγαλύτερες καταστροφές στα θερμοκήπια. Το 82,8% των γεωτρήσεων έχει υποστεί ζημιές ή καταστραφεί σε ολόκληρη την Λωρίδα της Γάζας.
Πριν από τον πόλεμο, η γεωργία αποτελούσε το 10% της οικονομίας της Γάζας. Περί τους 560.000 άνθρωποι ασχολούνταν αποκλειστικά ή μερικώς με τις αγροτικές καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την αλιεία για τον βιοπορισμό τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- “Βουλιάζει” από παράπονα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας
- Allwyn: Άλμα 21% στα καθαρά έσοδα και EBITDA €443 εκατ. στο α’ τρίμηνο
- Κοινό βήμα Οικονομικού Πανεπιστημίου και Eurobank για τη νέα γενιά στελεχών στην ψηφιακή οικονομία
- Σύμβαση ΕΤΑΔ, Domes Resorts για το Ξενία Ουρανούπολης: Δελτία τύπου με «επενδύσεις», αλλά καμία απάντηση για τα ποσά όταν επικοινωνείς μαζί τους
- AKTOR: 30 υποτροφίες με εγγυημένη πενταετή εργασία
- Οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις ξεκλειδώνουν την απανθρακοποίηση στην τσιμεντοβιομηχανία
- Η Google θωρακίζει το Android ενάντια στις AI απάτες και φέρνει νέες λειτουργίες πριν το Android 17
- Σωκράτης Κόκκαλης και Robeson Reeves ηγούνται του νέου Δ.Σ. της Bally’s Intralot
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








