Οικονομία

FAZ: Η προληπτική στήριξη ίσως καθυστερήσει

Δέκα δισ. ευρώ προτίθενται να διαθέσουν στην Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Πρώτα όμως η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσει σε επιπλέον περικοπές. Ο χρόνος πιέζει. Για μια ακόμα φορά.

Για να δώσει πράσινο φως στην προληπτική γραμμή στήριξης την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, το Eurogroup περιμένει πρώτα να συμφωνήσουν Αθήνα και τρόικα για την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης που εκκρεμεί, επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitungσε σημερινό της άρθρο.

Η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, παρατηρεί: «Παρά τα εύσημα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών η τρόικα αμφισβητεί ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει το 2015 ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ζητά επιπλέον περικοπές 2,5 δισ. ευρώ. Εκτός αυτού η τρόικα είναι δυσαρεστημένη από την πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα».

Προς μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος;

ΌΠως σημειώνεται, «αν και η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε την Κυριακή στους πιστωτές προτάσεις για νέα μέτρα λιτότητας, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Μόνο όμως αν η τρόικα βρεθεί στην Αθήνα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, το Eurogroup μπορεί να αποφασίσει τη Δευτέρα για την προληπτική γραμμή στήριξης. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση δεν απομένει επαρκής χρόνος για να κλείσει το πρόγραμμα στήριξης και να αποφασιστεί η προληπτική γραμμή στήριξης. Ας μην ξεχνάμε ότι η απόφαση θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια πέντε χωρών, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.

Ο χρόνος πιέζει. Για μια ακόμα φορά. Στις Βρυξέλλες θεωρείται επομένως πιθανό να δοθεί παράταση μερικών μηνών στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης. Η παράταση θα είχε το πλεονέκτημα ότι η τελική απόφαση για την τελευταία δόση και την προληπτική γραμμή στήριξης θα ληφθεί μετά την εκλογή προέδρου στην Ελλάδα, για την οποία ο πρωθυπουργός εξαρτάται από την στήριξη και ανεξάρτητων βουλευτών. Σε αντίθετη περίπτωση θα προκηρυχθούν εκλογές, από τις οποίες θα αναδειχθεί πιθανότατα νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τον πρωθυπουργό θα ήταν επομένως ζητούμενο να ανακοινώσει νέα μέτρα λιτότητας μετά την εκλογή προέδρου».

close menu