Οικονομία

FAZ: Τροχοπέδη για την ανάπτυξη οι εκλογικές αναμετρήσεις

Οι εξελίξεις και η αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη απασχολούν και σήμερα τον γερμανόφωνο Τύπο, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές στην ελληνική οικονομία και πολιτική.

«Ελληνικές θεωρίες συνομωσίας» επιγράφεται σημερινή ανταπόκριση από την Αθήνα στην εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας. Αφορμή είναι η αντιπαράθεση για το δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο η τρόικα θεωρεί δεδομένο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται: «Ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα μέχρι το τέλος του χρόνου, η Αθήνα δεν διακινδυνεύει μόνο την κατάπτωση ήδη εγκεκριμένων δανείων ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ, αλλά και την απώλεια μίας γραμμής πίστωσης από τον μηχανισμό σταθερότητας ESM. Η Ελλάδα θα βρισκόταν στον αέρα. Μόνη διέξοδος θα ήταν η παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας για μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες. Και υπάρχουν ήδη τέτοιες σκέψεις στην Ε.Ε.».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «στην Αθήνα αρχίζει να εμπεδώνεται η άποψη ότι η τρόικα θέλει να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την άνοιξη, γι’ αυτό προβάλλει συνεχώς νέες απαιτήσεις, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι. Πολλά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την τρόικα ότι “παίζει με σημαδεμένα χαρτιά” και βλέπουν ως υποκινητή αυτής της γραμμής τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, λένε, περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν οι ισορροπίες δυνάμεων στην Αθήνα, πριν εγκρίνει νέα οικονομική βοήθεια».

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «παραμένει ανοιχτό», εάν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καταφέρει να περάσει τα νέα μέτρα από το Κοινοβούλιο και ότι οι μέρες της κυβέρνησής του μπορεί «να είναι μετρημένες» σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, οπότε και θα προκηρυχθούν εκλογές με πιθανότερο νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος «γι’ αυτήν την περίπτωση, έχει προαναγγείλει ότι θα καταγγείλει άμεσα το πρόγραμμα βοήθειας, κάτι που θα μπορούσε να σημάνει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Οι αναλυτές φοβούνται ότι πριν ακόμα από τις εκλογές οι καταθέτες θα αρχίσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

«Ολισθαίνοντας» προς το 2015

«Η Ευρώπη ολισθαίνει προς την καινούργια χρονιά», επιγράφεται το κύριο άρθρο στο οικονομικό ένθετο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, περιγράφοντας την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες, που φέρνει την Ευρωζώνη στα όρια της ύφεσης.

Στο μηνιαίο «οικονομικό βαρόμετρο» της εφημερίδας αναφέρεται: «Το 2014 η οικονομική δραστηριότητα δεν έχει ανακάμψει. Για το 2015 η πρόγνωση είναι πιο αισιόδοξη. Αλλά οι εκλογικές αναμετρήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη».

Και η FAZ αναφέρεται στην Ελλάδα, τοποθετώντας όμως μία πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές σε ένα γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο: «Στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς ακολουθούν περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις, μεταξύ άλλων στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και στην Ισπανία τον Δεκέμβριο. Και εκεί τα κόμματα διαμαρτυρίας θα μπορούσαν να σημειώσουν άνοδο, με αποτέλεσμα να πληγεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το αποτέλεσμα θα ήταν να αναζωπυρωθεί και πάλι η συζήτηση για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα».

Προσδοκίες για τον Μάριο Ντράγκι

«Θα μιλήσει ή δεν θα μιλήσει;» επιγράφεται άρθρο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt για τον Μάριο Ντράγκι, εν όψει της σημερινής ομιλίας του για τη μελλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ζητούμενο, κατά την εφημερίδα, είναι αν η Φρανκφούρτη θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες για αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, «την Τετάρτη εντάθηκε η φημολογία για επικείμενες μαζικές αγορές ομολόγων, μετά τη δημοσιοποίηση αρνητικών οικονομικών στοιχείων. Οι αισιόδοξοι προσγειώνονται βλέποντας τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη να υποχωρεί τον Νοέμβριο, ενώ, ειδικά στην Ισπανία, ο δείκτης εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο ισπανικός δείκτης έχει πέσει στις 52,7 μονάδες, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα της χρονιάς».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu