Διεθνή

Φίλιπ Λέιν (ΕΚΤ): Συγκρατημένα αισιόδοξος για τον πληθωρισμό, αλλά «σφίγγα» για τα επιτόκια

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πάντως δεν διευκρίνισε τι θα πράξει στην επικείμενη απόφαση για τα επιτόκια στις 14 Σεπτεμβρίου, όπου οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να συζητήσουν είτε μια νέα αύξηση είτε την παύση

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φίλιπ Λέιν είχε μια συγκρατημένα αισιόδοξη άποψη για τον πληθωρισμό, λέγοντας ότι η επιβράδυνση στους δείκτες αγαθών και υπηρεσιών είναι καλοδεχούμενη και ότι οι υποκείμενες πιέσεις θα συνεχίσουν να αμβλύνονται.

Σε συνέντευξή του στον ιρλανδικό ιστότοπο The Currency, περιέγραψε το 2023 ως το έτος του «δεύτερου γύρου κορύφωσης», καθώς οι επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων επηρεάζουν την οικονομία.

«Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 5,3% συνολικά, παραμένει υψηλός», είπε. «Όσον αφορά την αναζήτηση σημάτων δυναμικής και σημάτων αλλαγής κατεύθυνσης, θα υπογράμμιζα το γεγονός ότι υπήρξε κάποια χαλάρωση στον πληθωρισμό αγαθών και υπηρεσιών, γεγονός που αποτελεί καλοδεχούμενη εξέλιξη».

Σύμφωνα με το Bloomberg, o Λέιν δεν διευκρίνισε  τι θα πράξει στην επικείμενη απόφαση για τα επιτόκια στις 14 Σεπτεμβρίου, όπου οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να συζητήσουν είτε μια νέα αύξηση είτε την παύση. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, απέφυγε επίσης να μιλήσει με λεπτομέρειες

Ο επικεφαλής οικονομολόγος, ο οποίος κλίνει προς το ήπιο άκρο του φάσματος, προσέφερε κάποια ψήγματα ελπίδας ότι η πρόκληση της τιθάσευσης της αύξησης των τιμών καταναλωτή δεν είναι τόσο τρομακτική όσο ήταν κάποτε, τονίζοντας ότι ένα υποκείμενο μέτρο που αφαιρεί ασταθή στοιχεία όπως η ενέργεια παρουσιάζει πρόοδο.

«Αναμένουμε να δούμε αυτόν τον περίφημο δομικό πληθωρισμό να μειώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου», δήλωσε.

Ο Λέιν μίλησε αμέσως μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για τις τιμές καταναλωτή της ευρωζώνης για τον Αύγουστο, η οποία ήταν η τελευταία που έπρεπε να εξετάσει η ΕΚΤ πριν από την απόφασή της. Αυτή έδειξε ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε πάνω από το 5% τόσο στον κύριο όσο και στον βασικό δείκτη. Οι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θέλουν φέρουν τον πληθωρισμό στο 2% με «εγκαίρως». Ο Λέιν έδωσε έναν ορισμό γι’ αυτό.

«Είναι αρκετά γρήγορα ώστε όλοι να καταλάβουν ότι η τρέχουσα εικόνα του πληθωρισμού είναι χρονικά περιορισμένή, είναι προσωρινή, και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να αλλάξετε τη μακροπρόθεσμη συμπεριφορά σας υιοθετώντας την ιδέα ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός», είπε. «Θέλουμε οι Ευρωπαίοι να καταλάβουν ότι πρόκειται για ένα προσωρινό επεισόδιο πληθωρισμού»

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu