Πρόσωπα

Φίλιπ Λέιν: Η Ευρωζώνη είναι απίθανο να βιώσει μια βαθιά ύφεση

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια

Η οικονομία στη ζώνη του ευρώ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, τονίζοντας πως είναι απίθανο να βιώσει μια βαθιά ή παρατεταμένη ύφεση.

Σύμφωνα με τον Λέιν, η οικονομία των 20 χωρών που μοιράζονται το ευρώ έχει σε γενικές γραμμές παραμείνει στάσιμη τα τελευταία τρία τρίμηνα, καθώς η μεταποίηση βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και οι οικονομολόγοι δεν βλέπουν ανάκαμψη φέτος, με το ΑΕΠ να προβλέπεται να καταγράψει οριακή μόνο αύξηση το 2023.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο Λέιν σ podcast που δημοσιεύτηκε από την ΕΚΤ.

«Είμαστε πολύ κάτω από το επίπεδο της οικονομίας που θα μπορούσαμε να περιμέναμε αν δεν είχε συμβεί η πανδημία», είπε ο Λέιν. «Αυτή η τάση θα περιμέναμε να εμφανιστεί με την πάροδο του χρόνου» πρόσθεσε.

Οι τιμές της ενέργειας είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι τους πρώτους μήνες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτό επίσης θα περάσει τελικά στους καταναλωτές, αφήνοντας τα νοικοκυριά με μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα, υποστήριξε ο Λέιν.

«Με την πάροδο του χρόνου, τα νοικοκυριά θα πρέπει να βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική θέση» είπε ο Λέιν.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu