Και οι δύο πλευρές θα άρουν τους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα, όπως αεροσκάφη, ποτά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ συγκλείνουν στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας που θα επιβάλει δασμούς 15% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, παρόμοια με τη συμφωνία που έκλεισε αυτή την εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ με την Ιαπωνία, δήλωσαν τρεις πηγές στους Financial Times.
Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στους λεγόμενους ανταποδοτικούς δασμούς, ώστε να αποφύγουν την απειλή του Αμερικανού προέδρου να τους αυξήσει στο 30% από την 1η Αυγούστου.
Η συμφωνία, που φέρεται να περιλαμβάνει αμοιβαία τιμολόγηση (reciprocal levies), έχει παρόμοια δομή με την πρόσφατη διμερή συμφωνία που υπέγραψε ο Τραμπ με την Ιαπωνία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών, αναμένεται ότι θα υπάρξει αμοιβαία κατάργηση δασμών σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως αεροσκάφη, ποτά και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι υπεύθυνη για την εμπορική πολιτική της ΕΕ, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κρατών-μελών την Τετάρτη, μετά από επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Από τον Απρίλιο, οι ευρωπαίοι εξαγωγείς καταβάλλουν πρόσθετους δασμούς 10% για την είσοδο των προϊόντων τους στην αμερικανική αγορά, επιβαρύνσεις που προστίθενται σε ήδη υπάρχοντες μέσους δασμούς της τάξης του 4,8%.
Οι πηγές διευκρίνισαν ότι το συνολικό 15% θα περιλαμβάνει και τους προϋπάρχοντες δασμούς, γεγονός που για τις Βρυξέλλες ισοδυναμεί με διατήρηση του status quo. Ειδικά για τα αυτοκίνητα, των οποίων οι δασμοί φθάνουν σήμερα στο 27,5%, η επιβάρυνση θα μειωθεί αισθητά στο 15%.
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να προετοιμάζουν πακέτο αντιμέτρων ύψους έως €93 δισ., με δασμούς που θα μπορούσαν να φτάσουν το 30%, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία έως την 1η Αυγούστου.
Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει «ρευστή και υπόκειται σε αλλαγές».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Pet City: Ελαφρά μείωση στα μικτά κέρδη και αύξηση λειτουργικών εξόδων το 2024
- Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Κωνσταντοπούλου: Ο Μυλωνάκης εμπλεκόταν σε παρακολουθήσεις βουλευτών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: Ζητά άμεσες παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της επαγγελματικής στέγης
- ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ: «Φτερά» ανάπτυξης από τα φωτοβολταϊκά
- REVOIL: Κατάρτιση SPA για την εξαγορά της Μαλτέζος
- Δυστύχημα Τεμπών: Στην πρόεδρο εφετών και στους διαδίκους η εισαγγελική πρόταση 996 σελίδων
- ΟΣΕ: Aποκαταστάθηκε η ζημιά στο τηλεδιοικούμενο τμήμα ΣΣ Θήβας – ΣΣ Δαύλειας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις