Και οι δύο πλευρές θα άρουν τους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα, όπως αεροσκάφη, ποτά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ συγκλείνουν στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας που θα επιβάλει δασμούς 15% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, παρόμοια με τη συμφωνία που έκλεισε αυτή την εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ με την Ιαπωνία, δήλωσαν τρεις πηγές στους Financial Times.
Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στους λεγόμενους ανταποδοτικούς δασμούς, ώστε να αποφύγουν την απειλή του Αμερικανού προέδρου να τους αυξήσει στο 30% από την 1η Αυγούστου.
Η συμφωνία, που φέρεται να περιλαμβάνει αμοιβαία τιμολόγηση (reciprocal levies), έχει παρόμοια δομή με την πρόσφατη διμερή συμφωνία που υπέγραψε ο Τραμπ με την Ιαπωνία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών, αναμένεται ότι θα υπάρξει αμοιβαία κατάργηση δασμών σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως αεροσκάφη, ποτά και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι υπεύθυνη για την εμπορική πολιτική της ΕΕ, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κρατών-μελών την Τετάρτη, μετά από επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Από τον Απρίλιο, οι ευρωπαίοι εξαγωγείς καταβάλλουν πρόσθετους δασμούς 10% για την είσοδο των προϊόντων τους στην αμερικανική αγορά, επιβαρύνσεις που προστίθενται σε ήδη υπάρχοντες μέσους δασμούς της τάξης του 4,8%.
Οι πηγές διευκρίνισαν ότι το συνολικό 15% θα περιλαμβάνει και τους προϋπάρχοντες δασμούς, γεγονός που για τις Βρυξέλλες ισοδυναμεί με διατήρηση του status quo. Ειδικά για τα αυτοκίνητα, των οποίων οι δασμοί φθάνουν σήμερα στο 27,5%, η επιβάρυνση θα μειωθεί αισθητά στο 15%.
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να προετοιμάζουν πακέτο αντιμέτρων ύψους έως €93 δισ., με δασμούς που θα μπορούσαν να φτάσουν το 30%, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία έως την 1η Αυγούστου.
Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει «ρευστή και υπόκειται σε αλλαγές».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πλήρη απαγόρευση αντί για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο εξετάζει η ΕΕ
- Μετρό: Ανοιχτοί από 1/2 οι σταθμοί Συγγρού Φιξ, Νέος Κόσμος και Άγιος Ιωάννης και μετά τις 21:40
- Τραμπ: «Το Ιράν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ»
- Μητσοτάκης από Ζάγκρεμπ: Για εθνικούς λόγους δαπανούμε το 3% του ΑΕΠ στην άμυνα
- Τζιτζικώστας: Δεν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας από την παρουσία της Κίνας σε ευρωπαϊκά λιμάνια
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ο Ιανουάριος, 7ος σερί κερδοφόρος μήνας για Stoxx 600
- Υπόθεση Επστάιν: Στη δημοσιότητα πάνω από 3 εκατ. έγγραφα, 180.000 εικόνες και 2.000 βίντεο
- Hellenic Train: Με λεωφορεία τα επιβατικά δρομολόγια Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









