Οικονομία

Φόροι: Κι όμως οι φορολογούμενοι συμμορφώνονται και πληρώνουν στην ώρα τους

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ του πρώτου πενταμήνου εφέτος, το ποσοστό συμμόρφωσης των φορολογούμενων ανήλθε στο 84%.

Οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα πληρώνουν τους φόρους τους. Αυτός είναι ο κανόνας βέβαια και υπάρχουν εξαιρέσεις. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2023 σύμφωνα με τα οποία συνολικά το ποσοστό συμμόρφωσης των φορολογούμενων κινήθηκε σε επίπεδα 84%.

Οι πιο συνεπείς φορολογούμενοι είναι τα νομικά πρόσωπα καθώς καταβάλλουν στην ώρα τους πάνω από τα 9 στα δέκα ευρώ που οφείλουν από το φόρο εισοδήματος ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εμπρόθεσμων πληρωμών σημειώνονται στο φόρο εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα.

Ειδικότερα από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την εισπραξιμότητα των φόρων στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαίου 2023 προκύπτουν τα εξής:

  • Φόρος εισοδήματος Νομικών Προσώπων: Πληρώθηκε εμπρόθεσμα το 89,04% του φόρου καθώς εισπράχθηκαν από το δημόσιο 1,123 δισ. ευρώ έναντι συνολικής οφειλής ύψους 1,262 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για το μήνα Μάιο το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 80,64%.
  • ΦΠΑ: Οι εμπρόθεσμες πληρωμές ανήλθαν στο 84,64% αφού από τη συνολική οφειλή των 6,5 δισ. ευρώ μπήκαν στα κρατικά ταμεία 5,5 δισ. ευρώ ενώ το ίδιο ποσοστό ήταν και στο τετράμηνο 84,32%.
  • Φόρος εισοδήματος Φυσικών Προσώπων: Καταβλήθηκε εμπρόθεσμα το 74,92% του φόρου με τις εισπράξεις να ανέρχονται στα 685,71 εκατ. ευρώ έναντι συνολικής οφειλής 915,31 εκατ. ευρώ.
  • Φόρος Ακίνητης Περιουσίας: Το ποσοστό εισπραξιμότητας διαμορφώθηκε σε 79,13%, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό από στελέχη της φορολογικής διοίκησης καθώς το Φεβρουάριο εξοφλήθηκε η τελευταία δόση από τον λογαριασμό του 2022 και από το Μάιο ξεκίνησε να «τρέχει» ο καινούργιος με τους φορολογούμενους να αφήνουν απλήρωτο ένα από τα τέσσερα ευρώ της πρώτης δόσης ( 74,75% το ποσοστό της εμπρόθεσμης πληρωμής). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τα 240,19 εκατ. ευρώ που έπρεπε να εισπραχθούν κανονικά στα ταμεία ήρθαν 179,54 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2022 η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ είχε κινηθεί στα επίπεδα του 77,22%.

Συνολικά η συμμόρφωση των φορολογούμενων στη πληρωμή όλων των φόρων, (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ) στο πεντάμηνο ανήλθε σε 83,89% που αποτελεί ένα υψηλό ποσοστό εισπραξιμότητας τροφοδοτώντας το πλεόνασμα στα φορολογικά έσοδα του δημοσίου που ανέρχεται στα 2,2 δις. ευρώ.

Παρεμβάσεις 

Για τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτών περιλαμβάνονται νέες πρωτοβουλίες σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΑΑΔΕ για το 2023 μέσω ενημερωτικών επικοινωνιακών δράσεων, μέσω βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχονται στους συναλλασσόμενους και μέσω προσωποποιημένων επικοινωνιών με φορολογούμενους.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό οι στόχοι για το τρέχον έτος είναι:

1. Πραγματοποίηση τουλάχιστον 80.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών με σκοπό τη συμμόρφωση και την ενημέρωση των φορολογουμένων. Η Εφορία δεν περιορίζεται στις τηλεφωνικές οχλήσεις αλλά στέλνει και ηλεκτρονικό μήνυμα. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστέλλονται από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

– Μηνύματα υπενθύμισης: Τα ηλεκτρονικά μηνύματα υπενθύμισης αφορούν στην υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία. Αποστέλλονται με στόχο την υπενθύμιση της σχετικής υποχρέωσης. Αποδέκτες είναι οι υπόχρεοι που, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, διαπιστώνεται ότι δεν έχουν ακόμα υποβάλλει τη δήλωσή τους.

– Μηνύματα εντοπισμού: Τα ηλεκτρονικά μηνύματα εντοπισμού απευθύνονται σε φορολογούμενους που δεν έχουν ικανοποιήσει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αποστέλλονται μετά από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ή πληρωμής των οφειλών.

2. Πραγματοποίηση επικοινωνιών και δράσεων συμμόρφωσης σε οφειλέτες που εμφανίζουν για πρώτη φορά κόκκινες οφειλές και σε μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών για υπενθύμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

3.Σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για απώλεια ρυθμίσεων.

close menu