Οι λογιστές πιέζουν την κυβέρνηση για να δώσει παράταση
Την ερχόμενη Παρασκευή 26/07 λήγει η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και οι λογιστές εκπέμπουν SOS, καθώς πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει την απαραίτητη δήλωση.
Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα πολλά λάθη ακόμα και στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις καθιστούν δύσκολη την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τις 26 Ιουλίου.
Το υπουργείο μέχρι στιγμής δεν κάνει λόγο για παράταση, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ, προανήγγειλε ότι από του χρόνου ο στόχος είναι οι φορολογικές δηλώσεις να ξεκινούν τον Μάρτιο και να ολοκληρώνονται τον Ιούνιο. «Όμως, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει εντός του πρώτου διμήνου να έχουν αναρτήσει τα απαραίτητα παραστατικά, διαφορετικά θα υπάρξουν μεγάλες κυρώσεις για αυτούς».
Μέχρι σήμερα ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί έχει πλησιάζει πλέον τα 5,5 εκατ. σε σύνολο περίπου 6,5 εκατ. που θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία μέχρι την Παρασκευή.
Δηλαδή μέσα σε 5 ημέρες θα πρέπει να υποβληθούν 1 εκατ. δηλώσεις. Για να επιτευχθεί ο στόχος θα χρειαστεί να υποβάλλονται 250.000 δηλώσεις ημερησίως.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει παράταση, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση μέχρι την Παρασκευή θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που φτάνουν έως και τα 500 ευρώ:
100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό στις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών προσώπων. Στην περίπτωση που η δήλωση είναι χρεωστική επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
100 ευρώ στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές και 250 ευρώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις.
100 ευρώ στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές και 500 ευρώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γενοκτονία διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα με τη βούλα του ΟΗΕ
- Η ΕΕ κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με την Ινδονησία, μετά από 9 χρόνια διαπραγματεύσεων
- Μέτρα και δράσεις αποκατάστασης του πυρόπληκτου Φενεού
- Ευρωπαϊκές αγορές: Στο «κόκκινο» οι δείκτες με πιέσεις στις τράπεζες
- Η Ελλάδα πιο κοντά με την Ινδία από την συνεργασία Aegean – IndiGo
- Έρευνα Ferryhopper: Τουριστική «βασίλισσα» του καλοκαιριού η Πάρος με +45% αύξηση εισιτηρίων
- H CrediaBank για την εξαγορά της HSBC Μάλτας έναντι 200 εκατ. ευρώ
- Noval Property: Στα 11 εκατ. ευρώ η λειτουργική κερδοφορία το α΄εξάμηνο, αυξημένη κατά 17%
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις