Ελλάδα

Φωτοβολταϊκά στο χωράφι: Πάνω από 3.000 αιτήσεις μέσα σε λίγες ημέρες

Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει την υλοποίηση έργων με ισχύ έως 50 kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις.

Αυξημένο ενδιαφέρον έχει προκληθεί, από την πλευρά των αγροτών για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», το οποίο άνοιξε για αιτήσεις στις 9 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, ήδη έχουν κατατεθεί πάνω από 3.000 αιτήσεις, ξεπερνώντας, ήδη, τον προϋπολογισμό των 30 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα, που προκηρύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες από το ΥΠΕΝ, προβλέπει την υλοποίηση έργων με ισχύ έως 50 kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, η επιδότηση αγγίζει το 30%, δηλαδή μέχρι 350 ευρώ ανά κιλοβάτ και βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό.

Εφόσον διαθέτει άνω της μιας αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για την χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος έως 50kW για κάθε μια εξ’ αυτών.

Παράλληλα, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Κατά στελέχη του ΥΠΕΝ, εκτιμάται ότι πρόκειται και για μια επένδυση χωρίς μεγάλο οικονομικό ρίσκο, καθώς  ο αγρότης που θα κατασκευάσει φωτοβολταϊκό θα χρειαστεί μια περίοδο 3-4 ετών για να αποσβέσει την επένδυση και στη συνέχεια θα απολαύσει μια διαρκή μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων είναι η 15η Μαϊου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu