Οικονομία

Φοβίζει η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων – Στο 4,45% το 10ετές του ελληνικού δημοσίου

Ανενεργή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ως προς τη μείωση του κόστους δανεισμού, το οποίο έχει αυξηθεί λόγω της γενικότερης ανόδου των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων

Οι αποδόσεις του κρατικού χρέους σχεδόν όλων των χωρών του δυτικού κόσμου, από την ευρωζώνη εώς τις ΗΠΑ συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, φθάνοντας σε νέα πολυετή υψηλά που προκαλούν φόβο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι εξελίξεις αυτές που τις τροφοδοτούν οι προσδοκίες για επιμονή του πληθωρισμού οδηγούν μεταξύ των άλλων κρατικών ομολόγων και τα ελληνικά σε επίπεδα, που μέρχι πριν από λίγες ημέρες θεωρούνται ανησυχητικά για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Είναι ενδεικτικό ότι την Πέμπτη 28/9 η απόδοση τους 10ετούς έχει αυξηθεί στο 4,45% που αποτελεί νέα μέγιστη τιμή από τον περασμένο Φεβρουάριο. Χαρακτηριστικό είναι πριν η ελληνική οικονομία ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα από την DBRS, η απόδοση προεξοφλώντας την ανάκτηση της επενδυτικής είχε υποχωρήσει στο 3,6%.

Πλέον μέσα στον Σεπτέμβριο, η απόδοση των ελληνικοών ομολόγων αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό από την επίσης αυξανόμενη απόδοση του γερμανικού ομολόγου. Αποτέλεσμα είναι το spread, δηλαδή η διαφορά της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς με αυτή του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου να έχει διευρυνθεί στις 151 μονάδες βάσης ενώ έτεινε στις αρχές Σεπτεμβρίου προς τις 135 μονάδες βάσης. Σήμερα, η απόδοση του γερμανικού έχει διαμορφωθεί στο 2,94%.

Η άνοδος της απόδοσης για τα ελληνικά ομόλογα συνεχίστηκε και μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s κατά δύο βαθμίδες. Μπορεί η Moody’s να μην έδωσε την επενδυτική βαθμίδα – έπρεπε να αναβαθμίσει κατά τρεις βαθμίδες την ελληνική οικονομία – αλλά βελτίωση την θέση της ελληνική οικονομίας. Όμως ούτε αυτή η θετική εξέλιξη απέδωσε ως προς στο κόστος του χρέους, καθώς αυξάνεται το κόστος για όλες τις χώρες λόγω των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων.

Για παράδειγμα τα ιταλικά ομόλογα επίσης 10ετούς διάρκειας είναι υπό διαπραγμάτευση με αποδόσεις που τείνουν προς το 5% όταν στις αρχές του Σεπτεμβίου κυμαίνονταν γύρω από το 4%.

Επίσης τα αμερικανικά έχουν ανέβει στο 4,67%, που αποτελούν πολυετή υψηλά.

Ολο αυτό το σκηνικό έχει επηρεάσει τα χρηματιστήρια διεθνώς, αφού περιορίζει την όποια ελκυστικότητα έχουν ορισμένες μετοχές. Οταν κάποιος μπορεί και να έχει απόδοση 4-5% από τα ομόλογα θα σκεφθεί να αγοράσει μετοχές. Επιπλέον, όποιες τράπεζες διακρατούν παλιά ομόλογα θα έχουν υποαξίες αφού οι τιμές τους υποχωρούν.

close menu