Επιπλέον, ζητά καλύτερη εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία αποκαλεί «ακατανόητο μαύρο κουτί — ακόμη και για τους ειδικούς»
Να αντιμετωπίσουν επειγόντως μια «παρατεταμένη κρίση» στην αγορά ενέργειας, που απαιτεί επείγουσα «πολιτική απάντηση», καλεί τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως τα ρωσικά πλήγματα στις υποδομές της Ουκρανίας συνέβαλαν στον υπερδιπλασιασμό των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος αυτό το καλοκαίρι στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αναδεικνύοντας παράλληλα τα τρωτά σημεία των αγορών ενέργειας της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρει ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν τον Αύγουστο από 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 130 ευρώ ανά MWh. Καλεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να χρησιμοποιήσει τη δεύτερη πενταετή θητεία της ως πρόεδρος της Επιτροπής για να «αναλάβει το καθήκον να προωθήσει μεγαλύτερη διασυνοριακή ικανότητα» για να αποφευχθούν τέτοιες αιχμές στο μέλλον.
Έπειτα από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Ουκρανία αύξησε σχεδόν έξι φορές τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της ExPro Electricity. «Αυτό είναι ακόμη ένα κόστος που επιβάλλει στις οικονομίες μας ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας», σημειώνει.
Επιπλέον, ζητά καλύτερη εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία αποκαλεί «ακατανόητο μαύρο κουτί — ακόμη και για τους ειδικούς».
Υπενθυμίζεται πως σε τηλεδιάσκεψη που έγινε την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, τα υπουργεία Ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, αποφάσισαν την αποστολή κοινής επιστολής στην Κομισιόν.
Η πρωτοβουλία της χώρας μας σχεδιαζόταν ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr, ενώ «κλείδωσε» στο περιθώριο της 88ης ΔΕΘ, όπου παραβρέθηκαν οι υπουργοί Ενέργειας των δύο άλλων βαλκανικών κρατών.
Κομισιόν για επιστολή Μητσοτάκη περί τιμών ρεύματος: Η Επιτροπή θα απαντήσει «εν ευθέτω χρόνω»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γαλλικές τράπεζες: Αύξηση πιστωτικού ρίσκου (CDS)
- Στα ύψη οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με νέο ρεκόρ 24 ετών για το 30ετές
- Μητσοτάκης στα 52 χρόνια της ΝΔ: «Με θάρρος να αναγνωρίσουμε τα λάθη» – «Θα το ξανακάνουμε το 2027»
- ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Ε.Β.Ε. ΤΡΟΦ., ΑΝΤΙΠΡΟΣ/ΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΩΝ - ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
- Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κέρδη στις περισσότερες αγορές, υπό πίεση το Παρίσι
- Αεροπορικές εταιρείες: Ακριβότερα τα εισιτήρια, αλλά υπό πίεση τα κέρδη
- Επίσκεψη Ρούμπιο: Ποιοι δρόμοι της Αθήνας θα παραμείνουν κλειστοί
- Μακρόν και Μερτς ζητούν ισχυρότερη εμπορική άμυνα για την ΕΕ απέναντι στην Κίνα
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








