Απειλεί με επιπλέον κόστη
Η ομάδα διαπραγματευτών της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε μονομερείς μειώσεις δασμών σε αμερικανικά εισαγόμενα αγαθά, διαμηνύοντας πως εάν δεν υπάρξουν παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες δεν θα σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για να την αποφυγή των αμερικανικών «ανταποδοτικών» δασμών 20%, αναφέρει ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.
Ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας για το εμπόριο (USTR) Τζέιμισον Γκριρ αναμένεται να τονίσει στον Ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς πως πρόσφατο «επεξηγηματικό σημείωμα» που υπέβαλαν οι Βρυξέλλες στην Ουάσιγκτον ενόψει των συνομιλιών είναι κατώτερο των αμερικανικών προσδοκιών, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές της που δεν κατονομάζει.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η ΕΕ επιδίωκε να υπάρξει συναινετικό κείμενο-πλαίσιο ενόψει των διαπραγματεύσεων, αλλά τα δυο μέρη απέχουν ακόμη πολύ.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα τις πληροφορίες της εφημερίδας. Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε οι υπηρεσίες του USTR απάντησαν αμέσως όταν τους ζήτησε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν τελωνειακούς δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στο αλουμίνιο και στον χάλυβα, καθώς και δασμούς «βάσης» 10% σε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα αγαθά που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αφού μείωσαν στο μισό τους «ανταποδοτικούς» δασμούς 20% που ανήγγειλαν τον Απρίλιο για 90 ημέρες προκειμένου να δοθεί περιθώριο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ώστε να κλειστεί ευρύτερη συμφωνία.
Σε αντάλλαγμα οι 27 ανέστειλαν τους δασμούς που είχαν ανακοινώσει πως θα εφάρμοζαν σε αντίποινα για τους αμερικανικούς. Η Κομισιόν πρότεινε κατόπιν δασμούς μηδέν για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα εκατέρωθεν.
Οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αφού κλειστεί η όποια συμφωνία, πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με άλλα λόγια τα 27 κράτη μέλη, και επίσης να επικυρωθεί από το ΕΚ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κίνα: Aύξηση 54,5% στις υποδομές φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο εννεάμηνο 2025
 - Starcloud: Σχεδιάζει data center 5 gigawatt στο διάστημα με Nvidia H100
 - Εγκαινιάζεται ο σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στην Κομοτηνή
 - Παίξτε τένις στο ρυθμό του ATP στην Αθήνα με τη νέα ρακέτα Wilson Clash
 - Φιλιππίνες: Σφοδρές πλημμύρες και εκκενώσεις με δύο νεκρούς από τον τυφώνα Kalmaegi
 - Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα myΘέρμανση – Αιτήσεις έως τις 5 Δεκεμβρίου
 - Κάτω από τις 4.000 δολάρια ο χρυσός λόγω ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος
 - Πτώση στις ασιατικές μετοχές λόγω της ρευστοποίησης κερδών – Το δολάριο ενισχύεται
 
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
 







