Διεθνή

Φυσικό αέριο: Τελεσίγραφο συνδικάτων για απεργία στην Αυστραλία – Ανησυχεί για τις τιμές του LNG η Ευρώπη

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις εργαζομένων με την Woodside Energy Group Ltd για να επιτευχθεί συμφωνία -Διορία από τα συνδικάτα μέχρι την Τετάρτη

Οι εργαζόμενοι σε μια από τις βασικές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας θα προχωρήσουν τελικά σε απεργία εάν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Woodside Energy Group Ltd. μέχρι την Τετάρτη, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην Ευρώπη, που βλέπει τελευταία τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται, συνέπεια της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί στην αγορά.

Η Offshore Alliance, μια ομάδα που εκπροσωπεί δύο μεγάλα εργατικά συνδικάτα, ανέφερε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή  ότι, οι εργαζόμενοι «υπέγραψαν ομόφωνα» να δοθεί προθεσμία στην Woodside μέχρι το κλείσιμο των εργασιών την Τετάρτη. Εργαζόμενοι και εργοδοσία αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέες συνομιλίες.

Εάν οι συζητήσεις δεν ευοδωθούν τότε η απεργία μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τις 2 Σεπτεμβρίου, ανέφερε η συμμαχία στην δήλωσή της. Οι ομάδες εργαζομένων υποχρεούνται να ειδοποιήσουν επτά ημέρες πριν από την έναρξη της εργατικής δράσης.

Woodside Energy Group Ltd's (ASX:WDS) Intrinsic Value Is Potentially 41% Above Its Share Price - Simply Wall St News

Διαπραγματεύσεις

Η Woodside δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συνεχίζει να «εμπλέκεται ενεργά και εποικοδομητικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων» και ότι «έχει σημειωθεί θετική πρόοδος». Μια εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε την Κυριακή ότι η κατάσταση δεν άλλαξε από αυτή τη δήλωση.

Τα συνδικάτα έχουν εγκλωβιστεί σε συζητήσεις με την Woodside Energy αναφορικά με τις αμοιβές τους κι άλλα αιτήματα  από το προσωπικό στις υπεράκτιες πλατφόρμες που τροφοδοτούν τις εγκαταστάσεις εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου North West Shelf στη Δυτική Αυστραλία.

Η απειλή απεργιών στην Αυστραλία έχει συγκλονίσει την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, οδηγώντας τις τιμές υψηλότερα στην Ευρώπη και την Ασία τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αγοραστές LNG αναστέλλουν τις αγορές και ζητούν χαλαρότερους όρους παράδοσης για να αποφύγουν τυχόν επιπτώσεις.

Εν τω μεταξύ, με την απειλή πιθανών απεργιών που διαφαίνεται, οι εγκαταστάσεις της Gorgon που διαχειρίζεται η Chevron Corp. ήδη συγκρατούνται από κάποιες πωλήσεις spot στην αγορά, ανέφεραν στο Bloomberg News έμποροι που γνωρίζουν την κατάσταση.

«Οποιαδήποτε σημάδια απεργιακής δράσης θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέο ράλι στις τιμές μέχρι και την αρχή του χειμώνα λόγω των φόβων για διακοπές της προσφοράς», έγραψαν αναλυτές της Inspired Plc σε σημείωμά τους.

Ανησυχία για τον χειμώνα

Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι πολύ μακριά από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο, η αστάθεια αυτό το χειμώνα θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερους λογαριασμούς για τους πελάτες οικιακής θέρμανσης και οικιακής ενέργειας, καθώς και για καταναλωτές μεγάλης κλίμακας φυσικού αερίου που περιλαμβάνουν βιομηχανίες χάλυβα, λιπασμάτων και κεραμικών.

Οι απεργίες υπογραμμίζουν την ευθραυστότητα των παγκόσμιων ροών φυσικού αερίου περισσότερο από έναν χρόνο μετά την κατάρρευση του status quo της αγοράς από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ευρώπη, η οποία επλήγη σκληρά από την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις ροές μέσω αγωγών, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο και στελέχη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ένας κρύος χειμώνας και απροσδόκητες διακοπές θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα ελλείψεις στην περιοχή παρά τις γεμάτες αποθήκες.

Γεμάτες οι αποθήκες

Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γεμάτες σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για αυτήν την εποχή του χρόνου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, πετυχαίνοντας το ορόσημο αυτό δυόμιση μήνες νωρίτερα, από το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα του Νοεμβρίου.

«Η αποθήκευση φυσικού αερίου σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ θα πρέπει να μετριάσει τυχόν ανοδικούς παράγοντες», ανέφεραν σε εβδομαδιαίο σημείωμα αναλυτές της Alfa Energy Ltd. Αυτές περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με τη συνέχιση της συντήρησης στον κορυφαίο εξαγωγέα, την Νορβηγία και την επιδείνωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες έχουν παράσχει κάποια υποστήριξη στα συμβόλαια φυσικού αερίου πρόσφατα.

Η «ευάλωτη» Ευρώπη

Η βίαιη άνοδος στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υπογραμμίζει πώς η επιτυχία της περιοχής να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια την έχει αφήσει πιο ευάλωτη στην άμπωτη και τη ροή των ασταθών παγκόσμιων ενεργειακών αγορών.

Η Ευρώπη κατάφερε να αποτρέψει μια ενεργειακή κρίση πέρυσι αυξάνοντας ραγδαία τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το θαλάσσιο καύσιμο αντικατέστησε τη ροή από τους ρωσικούς αγωγούς αφού το Κρεμλίνο διέκοψε την πλειοψηφία των προμηθειών σε μια κλιμακούμενη ενεργειακή αντιπαράθεση μετά την εισβολή του στην Ουκρανία.

Όμως, η νεοανακαλυφθείσα εξάρτηση από το LNG, που είναι ένα παγκόσμιο εμπόρευμα, έχει αφήσει τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας πιο ευαίσθητες στις διακοπές του εφοδιασμού από όλο τον κόσμο — ακόμα και από τη μακρινή Αυστραλία.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η βουτιά της περασμένης εβδομάδας ήταν ιδιαίτερα απότομη επειδή πολλοί traders είχαν στοιχηματίσει σε περαιτέρω πτώση των τιμών και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν απότομα τις short θέσεις τους όταν η αγορά κινήθηκε εναντίον τους.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu