Φέρεται να ανήκει στο "σκιώδη στόλο" του Πούτιν
Εντολή κατάσχεσης εκδόθηκε από τη Γερμανία για το δεξαμενόπλοιο Eventin, που φέρεται να ανήκει στον «σκιώδη στόλο που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να να παρακάμψει τις πετρελαϊκές κυρώσεις», σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel.
Το φορτίο του πλοίου υπολογίζεται σε 100.000 τόνους πετρελαίου, αξίας περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον γίνεται γερμανική ιδιοκτησία, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
Το δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά, εντοπίστηκε ακυβέρνητο στα ανοιχτά της Βαλτικής Θάλασσας κοντά στο νησί Ruegen, τον περασμένο Ιανουάριο.
Παρά τις διαμαρτυρίες του Βερολίνου, η Μόσχα δηλώνει άγνοια σχετικά με την ιδιοκτησία και την ταυτότητα του πλοίου.
Το Eventin συμπεριλήφθηκε στο 16ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022 Ουκρανία.
According to SPIEGEL, Germany has decided to take a hard step against Putin’s shadow fleet. The tanker “Eventin”, which has been anchored off the coast of Rügen since January, has been confiscated along with 100,000 tons of crude oil and will be transferred to German ownership. pic.twitter.com/Yaf7b1ELTf
— German Aid to Ukraine (@deaidua) March 21, 2025
Το πακέτο κυρώσεων είχε στόχο να ασκήσει επιπλέον πίεση στον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας, όπως χαρακτηρίζονται πλοία μεταφοράς πετρελαίου, όπλων και σιτηρών κατά παράβαση των κυρώσεων. Τα σκάφη δεν είναι ασφαλισμένα από συμβατικούς δυτικούς παρόχους., όπως εξηγεί το Reuters, υπενθυμίζοντας ότι και η Αίγυπτος είχε εκφράσει ανησυχίες για περιβαλλοντική απειλή από το ακυβέρνητο πετρελαιοφόρο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο: Πτώση 1,18% και λίγο πάνω από τις 2.030 μονάδες – Ράλι 5,42% από Lavipharm
- Μπέσεντ: Νίκη των επενδυτών αν καταργηθούν τα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών
- Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Αποφάσεις για ΓΕΚ-Τέρνα, Κτήμα Κ. Λαζαρίδη, Μύλοι Κεπενού, Metlen και Dask Capital
- ΟΔΔΗΧ: Επανέκδοση ομολόγου στις 17 Σεπτεμβρίου με επιτόκιο 3,625% και έως 250 εκατ. ευρώ
- Wall Street: Νευρικότητα με το βλέμμα στη Fed
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Άκτωρ Παραχωρήσεις από την Aktor
- Ο ισραηλινός στρατός μπήκε στο κέντρο της πόλης της Γάζας
- Τραμπ: Έχουμε deal για το TikTok – Θα ανακοινώσουμε τον αγοραστή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις