Η κύρια αιτία της πτώσης είναι η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας, που καταγράφουν μείωση σχεδόν 9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο
Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία παρουσίασαν σημαντική πτώση τον Αύγουστο του 2025, δείγμα της ισχυρής επίδρασης που έχει το ενεργειακό κόστος στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας. Η ετήσια μείωση ξεπέρασε το 2%, ενώ σε μηνιαία βάση υπήρξε επίσης πτώση, που υπογραμμίζει την ταχύτητα με την οποία αλλάζει το σκηνικό.
Η κύρια αιτία της πτώσης είναι η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας, που καταγράφουν μείωση σχεδόν 9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το ενεργειακό κόστος έχει μακρά ιστορία ως ένας από τους πιο ασταθείς παράγοντες κόστους για τις βιομηχανίες οι αλλαγές σε τιμές ενέργειας έχουν πολλαπλάσιες επιπτώσεις, τόσο άμεσα (π.χ. ηλεκτροδότηση, θέρμανση, καύσιμα) όσο και έμμεσα (μεταφορές, πρώτες ύλες που τροφοδοτούνται/τελειοποιούνται με ενεργειακή κατανάλωση).
Παρά τη συνολική πτώση, υπάρχουν κατηγορίες αγαθών όπου η τιμή όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε. Τα καταναλωτικά αγαθά (ιδιαίτερα τα μη διαρκή), οι διαρκείς αγαθές και τα κεφαλαιουχικά αγαθά εμφανίζουν ανοδική τάση. Αυτό υποδηλώνει ότι αρκετές επιχειρήσεις δεν μετακινούν τη μείωση στο ενεργειακό κόστος κατ’ ευθείαν στους καταναλωτές — είτε επειδή το κόστος άλλων εισροών παραμένει υψηλό, είτε επειδή οι αλυσίδες παραγωγής/διανομής απορροφούν το κόστος.
Η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της καταπολέμησης του πληθωρισμού. Οι μειωμένες τιμές παραγωγού μειώνουν την πίεση που μεταφέρεται προς τις τελικές τιμές καταναλωτή, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο σε περιόδους όπου η αγοραστική δύναμη πλήττεται.
Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος ότι αν υπάρξουν αναταραχές στις αγορές ενέργειας — για παράδειγμα λόγω γεωπολιτικών κρίσεων, διακοπών στην παροχή ή αυξημένης ζήτησης — η εικόνα μπορεί να αντιστραφεί πολύ γρήγορα.
Επιπλέον, η διαφορά στις τάσεις μεταξύ των κατηγοριών αγαθών δείχνει ότι τα οφέλη δεν κατανέμονται ομοιόμορφα. Όσες επιχειρήσεις έχουν ευκαιρίες να μειώσουν κόστη παραγωγής θα έχουν πλεονέκτημα· άλλες όμως που εξαρτώνται περισσότερο από ακριβές εισροές ή που αντιμετωπίζουν άλλους αυξανόμενους φόρους ή λειτουργικά κόστη θα πιέζονται.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μπλε Κέδρος: Εγκρίθηκε το συνολικό μέρισμα 0,35299 ευρώ ανά μετοχή
- Allwyn: Στις 4 Μαΐου η έναρξη διαπραγμάτευσης των 2,49 εκατ. νέων μετοχών
- Τζιρακιάν Profil: Ζημιές 1,13 εκατ. ευρώ το 2025
- Όμιλος Λάμψα: Ενοποιημένα έσοδα 126 εκατ. ευρώ το 2025
- Galaxy Cosmos Mezz: Καθαρό κέρδος 2,3 εκατ. ευρώ το 2025
- Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος: Αύξηση 18,9% στον τζίρο το 2025 και καθαρά κέρδη 186.000 ευρώ
- MIG: Ζημιές 1,6 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο 2026
- Cairo Mezz Plc: Ζημιές 94,32 εκατ. ευρώ το 2025
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








