Οικονομία

Γιατί το φαγητό στα γήπεδα κοστίζει τόσο πολύ;

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Τα τελευταία χρόνια, αρκετά γήπεδα στο εξωτερικό επιχειρούν να αλλάξουν αυτή την εικόνα με τις τιμές στο φαγητό

Όποιος έχει παρακολουθήσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή μια μεγάλη συναυλία σε στάδιο, πιθανότατα έχει διαπιστώσει ότι ένα απλό σάντουιτς, ένα χοτ ντογκ ή ένα αναψυκτικό μπορεί να κοστίζουν πολλαπλάσια από ό,τι σε ένα κατάστημα εκτός γηπέδου.

Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο, και οφείλεται σε έναν συνδυασμό οικονομικών και εμπορικών παραγόντων.

Το Business Insider εξηγεί πως ο βασικότερος λόγος είναι ότι μέσα στα περισσότερα γήπεδα δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός. Οι φίλαθλοι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικούς προμηθευτές ή να αποχωρήσουν εύκολα από τον χώρο για να αγοράσουν κάτι φθηνότερο. Έτσι, οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα κυλικεία διαθέτουν ουσιαστικά ένα μονοπώλιο κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το υψηλό κόστος λειτουργίας. Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν την εστίαση καταβάλλουν σημαντικά ποσά για την παραχώρηση των χώρων, επενδύουν σε προσωπικό, εξοπλισμό, ψυγεία, αποθήκες και συστήματα ασφαλείας, ενώ πρέπει να εξυπηρετήσουν χιλιάδες πελάτες μέσα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, κυρίως πριν από την έναρξη του αγώνα και στο ημίχρονο.

Παράλληλα, τα έσοδα από τα τρόφιμα και τα ποτά αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης για πολλές ομάδες και διαχειριστές σταδίων. Σε αρκετές περιπτώσεις, μέρος των εισπράξεων επιστρέφει στον σύλλογο ή στον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης μέσω συμβάσεων παραχώρησης, ενισχύοντας τα συνολικά έσοδα της διοργάνωσης.

Υπάρχει όμως, και ένας ακόμη οικονομικός παράγοντας: η ψυχολογία του καταναλωτή. Όταν κάποιος έχει ήδη πληρώσει για εισιτήριο, μετακίνηση και πιθανώς ταξίδι, είναι πιο πιθανό να δεχθεί να πληρώσει λίγα ευρώ παραπάνω για ένα γεύμα ή ένα ποτό, προκειμένου να μη χάσει μέρος της εμπειρίας. Οι οικονομολόγοι περιγράφουν αυτό το φαινόμενο ως μειωμένη ευαισθησία στην τιμή μέσα σε έναν «κλειστό» χώρο κατανάλωσης.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετά γήπεδα στο εξωτερικό επιχειρούν να αλλάξουν αυτή την εικόνα. Ορισμένες ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειώσει τις τιμές βασικών προϊόντων, όπως νερό, αναψυκτικά και χοτ ντογκ, υποστηρίζοντας ότι οι χαμηλότερες τιμές αυξάνουν τελικά τις πωλήσεις και βελτιώνουν την εμπειρία των φιλάθλων.

Παρά τις μεμονωμένες αυτές πρωτοβουλίες, η εικόνα στις περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις παραμένει ίδια.

Όσο η ζήτηση παραμένει υψηλή, ο ανταγωνισμός περιορισμένος και οι φίλαθλοι συνεχίζουν να αγοράζουν, οι υψηλές τιμές στα κυλικεία δύσκολα θα αποτελέσουν παρελθόν.

Για τους περισσότερους φιλάθλους, το ακριβό σνακ στο γήπεδο αποτελεί πλέον μέρος του «κόστους της εμπειρίας» και όχι απλώς μια ακόμη αγορά.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu