Διεθνή

Γιοακίμ Νάγκελ: Πολύ νωρίς να πούμε ότι τελείωσαν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Παρόλο που το κόστος δανεισμού θα παραμείνει «σε αρκετά υψηλό επίπεδο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», το τι σημαίνει αυτό θα εξαρτηθεί από τα νέα οικονομικά δεδομένα, είπε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης

Δεδομένου του επίμονου πληθωρισμούς είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ έφτασαν στην κορύφωσή τους, υποστήριξε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιόακιμ Νάγκελ.

“Φτάσαμε σε κορύφωση; Αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί ξεκάθαρα ακόμα”, είπε ο Νάγκελ σε ομιλία του σήμερα στην Φρανκφούρτη, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο ίδιος εξήγησε ότι “ο πληθωρισμός είναι ακόμα εξαιρετικά υψηλός και οι προβλέψεις δείχνουν μία αργή μόνο υποχώρησή του προς τον στόχο του 2%”.

Παρόλο που το κόστος δανεισμού θα παραμείνει “σε αρκούντως υψηλό επίπεδο για αρκούντως μεγάλο χρονικό διάστημα”, το τι σημαίνει αυτό θα εξαρτηθεί από τα νέα οικονομικά δεδομένα, πρόσθεσε ο Νάγκελ.

Όπως υπογράμμισε ο διοικητής της Bundesbank, το αντικείμενο είναι ξεκάθαρα να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο στόχο όσο το δυνατόν συντομότερα και η ΕΚΤ απαιτείται να μην αφήσει τη νομισματική πολιτική να μείνει “πίσω από την καμπύλη”.

Σημειώνεται ότι τα σχόλια Νάγκελ έρχονται μία εβδομάδα αφότου η ΕΚΤ αύξησε για 10η συνεχόμενη συνεδρίαση τα επιτόκιά της στο 4%, παρόλο που η πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης είχε οδηγήσει αρκετούς αξιωματούχους της να ταχθούν υπέρ μίας παύσης των αυξήσεων.

Σχετικά με την Γερμανία, η οποία είναι η μόνη από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης που αναμένεται να ολοκληρώσει το 2023 με συρρίκνωση, ο Νάγκελ σημείωσε ότι δεν είναι απαισιόδοξος, αν και η Bundesbank βλέπει ένα αρνητικό τρίτο τρίμηνο.

Επικαλούμενος θετικές τάσεις όπως το μεγάλο ανεκτέλεστο παραγγελιών σε κλάδους του βιομηχανικού τομέα, τη σταθερή κατανάλωση και την ισχυρή αγορά εργασίας, ο Νάγκελ δήλωσε ότι “η περιγραφή της Γερμανίας ως κάποιον “ασθενή” φαίνεται υπερβολική”.

“Η τρέχουσα αδυναμία ανάπτυξης καθοδηγείται από ειδικούς παράγοντες”, όπως η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η μείωση των δημοσίων δαπανών, υποστήριξε.

Όπως πρόσθεσε, “μόλις ξεπεράσουμε τους μεγαλύτερους από αυτούς τους ειδικούς παράγοντες, η αδυναμία ανάπτυξης θα περάσει επίσης. Αναμένουμε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί ξανά το 2024”.

close menu