Εκτιμά ότι ο χαμηλός πληθωρισμός και η ακόμα ανθεκτική αγορά εργασίας υποδηλώνουν ότι η Federal Reserve μπορεί να μην χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια
Η Goldman Sachs βλέπει τώρα πιθανότητα 15% οι ΗΠΑ να διολισθήσουν στην ύφεση, έναντι 20% που ήταν προηγουμένως, καθώς ο χαμηλός πληθωρισμός και η ακόμα ανθεκτική αγορά εργασίας υποδηλώνουν ότι η Federal Reserve μπορεί να μην χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.
«Πρώτον, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα φαίνεται ότι θα επιταχυνθεί εκ νέου το 2024 λόγω της συνεχούς σταθερής αύξησης των θέσεων εργασίας και της αύξησης των πραγματικών μισθών», δήλωσε ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman, σε σημείωμα.
Η εκτίμηση του Hatzius για ύφεση 15% είναι πολύ κάτω από τη μέση εκτίμηση του Bloomberg που βρίσκεται στο 60%. Η Goldman είναι επίσης πιο αισιόδοξη από τους ομολόγους της για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, προβλέποντας μέσο ρυθμό 2% έως το τέλος του 2024. Ο Hatzius είπε ότι η αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από τη Fed είναι «εκτός τραπεζιού» και τα εμπόδια για μια αύξηση του Νοεμβρίου είναι «σημαντικά».
Ο ίδιος ωστόσο εκτιμά ότι οι αξιωματούχοι της Fed είναι απίθανο να προχωρήσουν γρήγορα μια πιο διευκολυντική πολιτική, «εκτός εάν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι προβλέπουμε τα επόμενα τρίμηνα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Financial Times: Ο Τραμπ πιέζει για ελάχιστους δασμούς 15 – 20% σε όλα τα προϊόντα της ΕΕ
- Βρετανικό δικαστήριο: Η JP Morgan πρέπει να σταματήσει τις αγωγές σε Viva και Καρώνη
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ολοκλήρωσαν τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου
- Reuters: Τα ελληνικά τάνκερ θα συνεχίσουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο
- Φωτιά στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη στην Πατησίων – Ο ηθοποιός βρισκόταν μέσα
- Ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τα ΑΤΜ της Πειραιώς – Πυρά αντιπολίτευσης, θεατές κυβέρνηση και ΤτΕ
- Τυχερά παιχνίδια: Πάνω από 6,7 δισ. ευρώ ο τζίρος στο 5μηνο
- ΟΠΑΠ: Με 100% στη Stoiximan, καθώς εξαγόρασε το 15,51% με 91,6 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις