Διεθνή

Goldman Sachs: Στο 15% οι πιθανότητες να διολισθήσουν στην ύφεση οι ΗΠΑ

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius

Εκτιμά ότι ο χαμηλός πληθωρισμός και η ακόμα ανθεκτική αγορά εργασίας υποδηλώνουν ότι η Federal Reserve μπορεί να μην χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια

Η Goldman Sachs βλέπει τώρα πιθανότητα 15% οι ΗΠΑ να διολισθήσουν στην ύφεση, έναντι 20% που ήταν προηγουμένως, καθώς ο χαμηλός πληθωρισμός και η ακόμα ανθεκτική αγορά εργασίας υποδηλώνουν ότι η Federal Reserve μπορεί να μην χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

«Πρώτον, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα φαίνεται ότι θα επιταχυνθεί εκ νέου το 2024 λόγω της συνεχούς σταθερής αύξησης των θέσεων εργασίας και της αύξησης των πραγματικών μισθών», δήλωσε ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman, σε σημείωμα.

Η εκτίμηση του Hatzius για ύφεση 15% είναι πολύ κάτω από τη μέση εκτίμηση του Bloomberg που βρίσκεται στο 60%. Η Goldman είναι επίσης πιο αισιόδοξη από τους ομολόγους της για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, προβλέποντας μέσο ρυθμό 2% έως το τέλος του 2024. Ο Hatzius είπε ότι η αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από τη Fed είναι «εκτός τραπεζιού» και τα εμπόδια για μια αύξηση του Νοεμβρίου είναι «σημαντικά».

Ο ίδιος ωστόσο εκτιμά ότι οι αξιωματούχοι της Fed είναι απίθανο να προχωρήσουν γρήγορα μια πιο διευκολυντική πολιτική, «εκτός εάν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι προβλέπουμε τα επόμενα τρίμηνα».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu