Kάτω από τα βουνά της χερσονήσου της Χαλκιδικής βρίσκεται ένας πολύτιμος θησαυρός, τουλάχιστον 230 τόνοι καθαρού χρυσού, συν 1.500 τόνοι αργύρου, όπως αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες της εταιρίας Hellas Gold αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
“Αυτό θα έκανε την Ελλάδα τον μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη, ξεπερνώντας και την Φινλανδία”, λέει ο εκπρόσωπος της Hellas Gold Κώστας Γεωργαντζής.
Τώρα ο χρυσός της Χαλκιδικής θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να οδηγηθεί σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.
Η καναδέζική εταιρία Eldorado Gold θέλει να επενδύσει περίπου δύο δισ. δολάρια μέσω της ελληνικής θυγατρικής της Hellas Gold.
Η εταιρεία απασχολεί ήδη 1.200 εργαζόμενους και επιπλέον 1.200 εργαζόμενοι που εργάζονται για υπεργολάβους.
Στην πραγματικότητα, η εκμετάλλευση των δυο ορυχείων στις Σκουριές και την Ολυμπία θα ξεκινούσε το 2015.
Ένα τρίτο ορυχείο του Περάματος, σχεδιάζει η Eldorado Gold στη γειτονική Θράκη.
Αλλά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δημιουργεί εμπόδια, καθώς αρνείται ξανά και ξανά να χορηγήσει άδειες κατασκευής και λειτουργίας.
Οι άδειες για τη λειτουργία των ορυχείων στα Σκουριές και την Ολυμπιάδα έπρεπε να εκδοθούν τον Ιανουάριο του 2017 και ακόμα δεν έχουν εκδοθεί.
Τώρα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει διαδικασία συνδιαλλαγής με την Eldorado Gold.
Ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές ποιο είναι το θέμα.
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε αόριστα ότι η συνδιαλλαγή πρέπει να «προστατεύει το δημόσιο συμφέρον» και να διασφαλίζει ότι «οι ορυκτοί πόροι της περιοχής μειώνονται σύμφωνα με τα ισχύοντα περιβαλλοντικά πρότυπα».
“Η κυβέρνηση δεν μας ενημέρωσε επισήμως, οπότε δεν γνωρίζουμε ποια είναι η αναμενόμενη διαδικασία συνδιαλλαγής”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold George Burns.
Η συνδιαλλαγή σημαίνει νέες καθυστερήσεις – και ενδεχομένως το τελικό αποτέλεσμα να ματαιώσει την επένδυση.
Προφανώς, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να φθείρει τον επενδυτή με την τακτική της συνεχούς αναμονής.
Το άνοιγμα των εγκαταστάσεων στην Ολυμπιάδα, στο οποίο είχαν προσκληθεί πολιτικές προσωπικότητες της Ελλάδας και εκπρόσωποι εταιρειών από όλο τον κόσμο και ήταν προγραμματισμένο για τις 15 Σεπτεμβρίου 2017 έχει ακυρωθεί επ ‘αόριστον επ’ αόριστον.
Τα εγκαίνια είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2017, αλλά αναβλήθηκαν λόγω έλλειψης αδειών λειτουργίας.
Δεν έχει νόημα να ανοίξει μια εγκατάσταση για την οποία δεν υπάρχει άδεια εκμετάλλευσης, αναφέρει η Eldorado Gold.
Το συγκεκριμένο project αντιμετωπίζει προβλήματα εδώ και χρόνια.
Ο πληθυσμός της περιοχής είναι διαιρεμένος.
Η Hellas Gold είναι ο σημαντικότερος εργοδότης στην περιοχή.
Έτσι, οι 2.400 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους αγωνίζονται για τα ορυχεία.
Οι επικριτές του έργου φοβούνται τις περιβαλλοντικές ζημίες που προκαλούνται από την εξόρυξη χρυσού και τον αντίκτυπο στον τουρισμό.
Οι διαμαρτυρίες οργανώνονται κυρίως από τοπικούς αξιωματούχους που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή.
Ο Τσίπρας προσωπικά επισκέφτηκε δύο φορές την περιοχή ως ηγέτης της αντιπολίτευσης για να συνδράμει στις διαμαρτυρίες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΤτΕ: Απαντά με «όρια αρμοδιοτήτων» στις καταγγελίες για απραξία απέναντι σε funds και servicers
- Τέλος το «μπλοκάκι», μέσω smartphone οι κλήσεις πλέον της τροχαίας
- PROFILE A.E.B.E. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - Profile: Κάνει το επόμενο βήμα στο ΑΙ με πλατφόρμα agentic orchestration
- Κλείνουν οι θέσεις για την οκτάδα του Μουντιάλ 2026 με δύο μεγάλες μάχες
- ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ - Ρυθμιζόμενη Πληροφορία: Γνωστοποίηση Χρηματιστηριακών Συναλλαγών
- ΝΑΤΟ: Επένδυση – μαμούθ 40 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της απειλής των drones – Ποιες εταιρείες «ετοιμάζονται»
- Νεκρή στο Κίεβο η ύποπτη για την επίθεση κατά του επιχειρηματία Γερμολάιεφ στο Μονακό
- ΦΑΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. - Δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4548/2018
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








