Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια «σημαντικά» για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό ρεκόρ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Bundesbank, Ιωακείμ Νάγκελ.
Η γερμανική οικονομία πιθανότατα άρχισε να συρρικνώνεται το περασμένο τρίμηνο, με την ύφεση να αναμένεται να ενταθεί αυτό το τρίμηνο και να συνεχιστεί στις αρχές του 2023, είπε ο Nagel. Ωστόσο, δεν θα είναι μια «βαθιά ύφεση». Η παραγωγή το επόμενο έτος μπορεί να είναι σταθερή ή να σημειωθεί «μικρή πτώση», είπε.
Ο επικεφαλής της Bundesbank, ο οποίος είναι ένα από τα πιο επιθετικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αναμένει ότι ο γερμανικός πληθωρισμός θα είναι πάνω από 6% το επόμενο έτος.
Ενώ οι εξωγενείς δυνάμεις αρχικά οδήγησαν τον πληθωρισμό, “τώρα επηρεάζει μεγάλο μέρος του καλαθιού των αγαθών μας”, είπε ο Νάγκελ. «Ως εκ τούτου, εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε πιο επίμονοι από τον πληθωρισμό και να δράσουμε αποφασιστικά» για να αποτρέψουμε την παγίωση των υψηλών τιμών, είπε. «Αυτό απαιτεί αρκετά ισχυρές και γρήγορες αντιδράσεις. Οι επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να δώσουν σαφή μηνύματα».
Ερωτηθείς εάν οι αυξήσεις της ΕΚΤ μπορεί να εντείνουν την ύφεση, ο Nagel είπε ότι ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να επηρεάσουν την οικονομική παραγωγή βραχυπρόθεσμα, «ο υψηλός πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο τροχοπέδη στην ανάπτυξη».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Pfizer: Επικράτησε της Novo Nordisk, εξαγοράζει με 10 δισ. δολάρια τη startup κατά της παχυσαρκίας Metsera
- Μελόνι: «Με την δεξιά στην κυβέρνηση, δεν θα εγκριθεί ποτέ ειδικός φόρος για τις μεγάλες περιουσίες»
- Καταδίκη από ΝΔ και Π. Μαρινάκη της επίθεσης με γκαζάκι στα γραφεία της Ομάδας Αλήθειας
- ΤτΕ: Μειώθηκαν οι συναλλαγές μέσω καρτών το α΄εξάμηνο
- Sky News: Ο Πούτιν «παραγκώνισε» τον Λαβρόφ γιατί το έκανε να μοιάζει «αδύναμος»
- Η Κύπρος ένα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ
- Μακρόν για την κλοπή στο Λούβρο: «Τα κοσμήματα θα βρεθούν»
- Κικίλιας: «Η αποτύπωση των συμφωνιών Ελλάδας – ΗΠΑ θα φανεί στο κόστος ζωής των Ελλήνων»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








