«Η ελληνική οικονομία που θα έχει για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης χρειάζεται έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα χρόνια. Γι΄αυτό μια συμφωνία τον Ιανουάριο θα μας επιτρέψει να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να μην αρχίσει ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”. Εκτιμά ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, αλλά, όπως σημειώνει, το πρόβλημα είναι ότι ορισμένα κράτη-μέλη δεν θέλουν να είναι “γενναιόδωρα” με τη ρύθμιση του χρέους.
Υποστηρίζει ότι «βεβαίως και μπορεί να υπάρξει» συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και επισημαίνει ότι «και το ίδιο το ΔΝΤ αφενός πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του και να πιέσει πραγματικά για ελάφρυνση του χρέους και αφετέρου να μην έχει παράλογες αξιώσεις που βασίζοντας σε αυθαίρετους υπολογισμούς».
Στέλνει μήνυμα στον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το ευρώ κινδυνεύει από το έλλειμμα δημοκρατίας και του θυμίζει ένα παλιό αγγλικό ρητό: «Να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι», δεν πιστεύει ότ το ευρώ δύο ταχυτήτων αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο και εκφράζει την πεποίθηση ότι χωρίς «δημοκρατικότερη και κοινωνικά δίκαιη λύση, το ευρώ κινδυνεύει».
Σε ερώτηση για το ορόσημο της κυβέρνησης σχετικά με το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης ο κ. Τσακαλώτος αναφέρεται στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, με το οποίο, όπως εκτιμά, «ευελπιστούμε να ολοκληρωθούν οι τρεις πυλώνες της τωρινής φάσης της διαπραγμάτευσης: Οι μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό κενό εντός του προγράμματος. Η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτωn μετά το τέλος του προγράμματος. Τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ο Πούτιν είναι έτοιμος για διάλογο με την ΕΕ, διαμυνήει το Κρεμλίνο
- Ανδρουλάκης: Η πρότασή μας για τετραήμερη εργασία είναι για μεγάλες επιχειρήσεις
- Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ με «πολύ υψηλότερους» δασμούς εάν δεν υπογραψεί εμπορική συμφωνία μέχρι τις 4 Ιουλίου
- Ο Ντε Γκίντος συνδέει τα Στενά του Ορμούζ με το “ραντεβού” της ΕΚΤ τον Ιούνιο
- ΕΕ: «Πράσινο φως» στο αμερικανικό καύσιμο Jet A για τις αεροπορικές εν μέσω κρίσης στα Στενά του Ορμούζ
- Τα πρώτα 8 ακίνητα της ΔΥΠΑ ενεργοποιούνται για κοινωνικές κατοικίες
- Πιερρακάκης: Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός 800 εκατ. ευρώ – Ενίσχυση 300 ευρώ και για χήρες άνω των 60 ετών
- Το υπ. Άμυνας εξετάζει ως «καμικάζι» το θαλάσσιο ουκρανικό drone που εντοπίστηκε στην Λευκάδα
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








