Τεχνολογία

Η KPMG έπεσε θύμα του AI σε δική της έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Η GPTZero αποκαλύπτει ότι 40 από τις 45 παραπομπές στην έκθεση της γνωστής συμβουλευτικής εταιρείας ήταν ψευδείς ή παραποιημένες

Μια συμβουλευτική που συμβουλεύει πελάτες για τους κινδύνους του AI έπεσε η ίδια θύμα τους: στην έκθεση της KPMG για το agentic AI, 40 στις 45 παραπομπές ήταν ψευδείς.

Μόνο 5 από τις 45 παραπομπές στην έκθεση της KPMG για το agentic AI οδηγούσαν πράγματι στη σωστή πηγή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η GPTZero. Η ερευνητική εταιρεία εξέτασε τη δημοσίευση του Οκτωβρίου 2025 με τίτλο “Total Experience: Redefining Excellence in the Age of Agentic AI” και διαπίστωσε ότι οι υπόλοιπες αναφορές ήταν παραποιημένες, παραπλανητικές, εν μέρει κατασκευασμένες ή πολύ αόριστες για να επαληθευτούν.

Η GPTZero ονόμασε το φαινόμενο “vibe citing”, κατ’ αναλογία του γνωστού “vibe coding”. Τα μοντέλα generative AI μπορούν να «ράβουν» μαζί πληροφορίες από υπαρκτές πηγές, αλλά και να δημιουργούν ανύπαρκτους τίτλους ή παραπομπές που μοιάζουν απολύτως πειστικές.

Σύμφωνα με την GPTZero, περίπου τα μισά πραγματολογικά στοιχεία της έκθεσης ήταν ψευδή, αστήρικτα ή αποδίδονταν σε λάθος πηγή. Αρκετά case studies που παρουσίαζαν υλοποιήσεις agentic AI σε μεγάλους οργανισμούς περιείχαν σημαντικές ανακρίβειες.

Μεταξύ αυτών, η έκθεση ανέφερε υλοποιήσεις στην UBS, τους Ελβετικούς Ομοσπονδιακούς Σιδηροδρόμους και τη Transport for London. Οι πηγές που επικαλέστηκε η KPMG είτε δεν επιβεβαίωναν τους ισχυρισμούς είτε περιείχαν αλλοιώσεις που υπονόμευαν την αξιοπιστία τους, σύμφωνα πάντα με την GPTZero.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: στη σελίδα 42, η έκθεση ισχυριζόταν ότι η Emirates χρησιμοποιεί mobile chatbot με το όνομα Sara, ικανό να συνομιλεί με επιβάτες και να αλλάζει πτήσεις. Στην πραγματικότητα, η Sara είναι ρομποτικός βοηθός που λάνσαρε η Emirates το 2023, χωρίς δυνατότητα τροποποίησης κρατήσεων.

Τα προβλήματα δεν περιορίζονταν στις εξωτερικές πηγές. Η έκθεση ανέφερε ότι 55% των CEOs κατατάσσουν το AI ως κορυφαία επενδυτική προτεραιότητα, ενώ το CEO Outlook 2025 της ίδιας της KPMG, που κυκλοφόρησε τον ίδιο μήνα, έδινε 71%.

Η KPMG αφαίρεσε ήδη την έκθεση από ορισμένους ιστοτόπους της και διερευνά τις συνθήκες δημοσίευσης, όπως αναφέρει το The Register επικαλούμενο τους Financial Times.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η KPMG «αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την ακρίβεια και την ακεραιότητα του περιεχομένου» και αναμένει από το προσωπικό της να ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές για υπεύθυνη χρήση AI, «συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης εποπτείας για την επικύρωση περιεχομένου και την επαλήθευση πηγών».

Δεν είναι η πρώτη φορά που μεγάλη συμβουλευτική βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω AI. Πέρυσι, η Deloitte επέστρεψε χρήματα στην αυστραλιανή κυβέρνηση αφού εντοπίστηκε περιεχόμενο παραγμένο από AI σε έκθεση χρηματοδοτούμενη από φορολογούμενους.

Οι συμβουλευτικές αφιέρωσαν χρόνια προειδοποιώντας πελάτες για τις ψευδαισθήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Η GPTZero σχολίασε ότι η KPMG μόλις προσέφερε μια ζωντανή επίδειξη.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu