Νέα

Η Λαγκάρντ καθησυχάζει: Ερχεται μείωση επιτοκίων

Προς το παρόν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου δεν αντέδρασαν βίαια

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, υπό την επιφύλαξη τυχόν απρόοπτων κραδασμών, διευκρινίζοντας ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί τις τιμές του πετρελαίου «πολύ στενά» εν μέσω αυξημένων φόβων λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Προς το παρόν, όπως είπε, η αντίδραση της τιμής του πετρελαίου ήταν «σχετικά μέτρια» μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Τα σχόλιά της έρχονται λίγες ημέρες μετά τις ενδείξεις από πλευράς ΕΚΤ ότι θα μπορούσε να αρχίσει η μείωση των επιοτκίων από τον Ιούνιο.

«Παρατηρούμε μια αποπληθωριστική διαδικασία που κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας», είπε η Λαγκάρντ στη Sara Eisen του CNBC στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ.

«Χρειάζεται απλώς να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτήν την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά εάν κινηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, εάν δεν έχουμε μεγάλο σοκ στην ανάπτυξη, οδεύουμε προς μια στιγμή όπου πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Όπως είπα, με την επιφύλαξη μη εξέλιξης πρόσθετου σοκ, θα είναι καιρός να μετριαστεί η περιοριστική νομισματική πολιτική σε εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ διατήρησε την περασμένη Πέμπτη σταθερά τα επιτόκια για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, αλλά έδωσε σήμα ότι η μείωση του πληθωρισμού έχει αρχίσει, συμπληρώνοντας ότι «θα ήταν σκόπιμο» να μειωθεί το επιτόκιο καταθέσεων από το 4% εάν οι υποκείμενες πιέσεις τιμών και ο αντίκτυπος των προηγούμενων αυξήσεων επιτοκίων δημιουργούν την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς το στόχο του 2% με διαρκή τρόπο».

Η κεντρική τράπεζα δεν είχε προηγουμένως κάνει κάποια άμεση αναφορά στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ερωτηθείσα εάν μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο θα μπορούσε να ακολουθηθεί από άλλες μειώσεις, η Λαγκάρντ απάντησε: «Ήμουν εξαιρετικά σαφής σε αυτό και είπα σκόπιμα ότι δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε καμία πορεία επιτοκίων».

«Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα εκεί έξω. … Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτές τις εξελίξεις, πρέπει να δούμε τα δεδομένα, πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από αυτά τα δεδομένα».

Η Λαγκάρντ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε εάν οι τρεις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ εφέτος είναι μια λογική προσδοκία για τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Ερωτηθείσα για τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και για το ενδεχόμενο οι τιμές του πετρελαίου εκτιναχθούν εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, η Λαγκάρντ απάντησε: «Όλες οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν αντίκτυπο και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε αυτές τις κινήσεις.»

«Σαφώς στην ενέργεια και στα τρόφιμα, έχει άμεσο και γρήγορο αντίκτυπο», πρόσθεσε.

«Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι πηγάζουν από τη γεωπολιτική»
Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Όλι Ρεν δήλωσε ότι οι προοπτικές για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο εξαρτώνται από την πτώση του πληθωρισμού όπως αναμενόταν, σημειώνοντας ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι προέρχονται από τις εντάσεις ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ και τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας .

«Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, μπορούμε να αρχίσουμε να μειώνουμε το επίπεδο, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται όπως προβλέπεται», δήλωσε ο Ρεν, ο οποίος υπηρετεί ως διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu