Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά Χατζηδάκη για το φορολογικό νομοσχέδιο
Νέα επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το φορολογικό νομοσχέδιο μετά τις τροποποιήσεις, απέστειλε ο Ιωάννης Μασούτης πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Στην επιστολή, ο κ. Μασούτης αναφέρεται στην ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με τη θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων θα οδηγήσει στην εμπέδωση φορολογικής συνείδησης στους πολίτες και όχι με «τεκμαρτά» ανύπαρκτα εισοδήματα, όπως η κυβέρνηση επιχειρεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Ο κ. Μασούτης επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί παραδοχή αποτυχίας ελέγχου του φορολογικού μηχανισμού και ότι η βάση της οριζόντιας τεκμαρτής φορολόγησης, χωρίς να εξετάζει την πραγματική φοροδοτική ικανότητά τους, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα.
Ακολουθεί η επιστολή του κ. Μασούτη:
«Τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για την φοροδιαφυγή οφείλουν να ενταθούν προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισής της, με ελέγχους, χρήση ψηφιακών εργαλείων και θέσπιση πραγματικών κριτηρίων»
Το νομοσχέδιο εισάγεται με στόχο την αντιμετώπιση του υπαρκτού και πραγματικού προβλήματος της φοροδιαφυγής, το οποίο αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα της χώρας, τη φορολογική δικαιοσύνη, αλλά και την ενίσχυση της χρήσης ψηφιακών μέσων για τον έλεγχο και τον εντοπισμό της φορολογητέας ύλης.
Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η επίτευξη του στόχου για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Χρειάζεται, όμως, ένα φορολογικό σύστημα όπου ο καθένας θα συνεισφέρει ανάλογα με τις πραγματικές του δυνάμεις και όχι με «τεκμαρτά» ανύπαρκτα εισοδήματα ενώ η θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων θα οδηγήσει στην εμπέδωση φορολογικής συνείδησης στους πολίτες.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου και ειδικότερα εκείνες που καθορίζουν «ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας», αποτελεί παραδοχή αποτυχίας ελέγχου του φορολογικού μηχανισμού, ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί. Η βάση της οριζόντιας τεκμαρτής φορολόγησης, ίδια για όλους, χωρίς να εξετάζει την πραγματική φοροδοτική ικανότητά τους, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα.
«Οι διαπιστώσεις για το ύψος και το εύρος της φοροδιαφυγής δεν μπορούν να αμφισβητηθούν διαχρονικά, τα μέτρα όμως που πρέπει να εφαρμοστούν
οφείλουν να ενταθούν προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισής της, μέσω στοχευμένων ελέγχων, με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και τη θέσπιση πραγματικών κριτηρίων, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη έσοδα, έξοδα, καταθέσεις, οφειλές, περιουσιακά στοιχεία, πόθεν έσχες κτλ.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Jan Κaras: Ο CEO του ΟΠΑΠ επενδύει στην Ελλάδα
- Ασφάλειες: Η αφαίμαξη με τα συμβόλαια υγείας συνεχίζεται – Έφθασαν τα ειδοποιητήρια με νέες αυξήσεις 9%
- Ιβάν Σαββίδης: «Πακετάρει» τα μέσα ενημέρωσης και ρίχνει νέο χρήμα στο Open
- Coca Cola 3E: Τί φέρνουν στην κατανάλωση οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αύξηση του καφέ
- Ο Τέλης Μυστακίδης χρηματοδότης του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ
- Τουρκία: Ανέβασε χάρτη στην UNESCO που χωρίζει στα δύο το Αιγαίο
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Μαραθώνα
- Τραμπ από G7: «Το Ιράν θέλει αποκλιμάκωση»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις