Το πρώτο γραφείο του επενδυτικού κολοσσού στην Ελλάδα, η μετακίνηση του Κρις Ρόκος και τα νέα φορολογικά κίνητρα αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας στον παγκόσμιο χάρτη των εναλλακτικών επενδύσεων
Μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό βάρος για τη θέση της Αθήνας στον διεθνή χρηματοοικονομικό χάρτη προετοιμάζει η Millennium Management, ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds διεθνώς, καθώς σχεδιάζει να δημιουργήσει το πρώτο της γραφείο στην ελληνική πρωτεύουσα.
Η απόφαση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία επειδή έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι ο ελληνοβρετανός δισεκατομμυριούχος διαχειριστής κεφαλαίων Κρις Ρόκος, ιδρυτής της Rokos Capital Management, μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από τη Βρετανία στην Ελλάδα και σχεδιάζει επίσης παρουσία στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Millennium, ο όμιλος πολλαπλών επενδυτικών στρατηγικών που ίδρυσε ο Israel “Izzy” Englander, βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για τη δημιουργία της νέας βάσης και τη στελέχωσή της. Μεταξύ των στελεχών που εξετάζεται να μετακινηθούν από το Λονδίνο συγκαταλέγεται ο portfolio manager Rahul Chopra, ενώ η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει επισήμως τον σχεδιασμό.
Η Millennium διαχειρίζεται περισσότερα από 97 δισ. δολάρια και απασχολεί πάνω από 7.000 εργαζομένους διεθνώς, γεγονός που καθιστά την πιθανή εγκατάστασή της στην Αθήνα κάτι πολύ περισσότερο από ακόμη μία άφιξη ξένου επενδυτικού ομίλου. Πρόκειται για ένα ισχυρό «σήμα πιστοποίησης» προς τη διεθνή αγορά ότι η Ελλάδα επιχειρεί να περάσει από το στάδιο της προσέλκυσης εύπορων ιδιωτών στη δημιουργία πραγματικής υποδομής για τον κλάδο του asset management.
Το timing δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Η Αθήνα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις ανακατατάξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά κέντρα, με κυριότερο το Λονδίνο. Οι αλλαγές στο βρετανικό φορολογικό καθεστώς για τους λεγόμενους non-doms και οι αυξημένες επιβαρύνσεις στα υψηλότερα εισοδήματα έχουν ενισχύσει την κινητικότητα διαχειριστών κεφαλαίων και εύπορων επενδυτών.
Η αποχώρηση του Chris Rokos είναι χαρακτηριστική. Η Rokos Capital Management διαχειρίζεται περίπου 22 δισ. δολάρια, ενώ ο ίδιος συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ονόματα του βρετανικού χρηματοοικονομικού κλάδου. Η επιλογή της Ελλάδας ως νέας φορολογικής βάσης και η δημιουργία γραφείου στην Αθήνα λειτουργούν ως σημαντική διαφήμιση για την κυβερνητική στρατηγική προσέλκυσης κεφαλαίων και επενδυτικών στελεχών.
Από την οικονομική κρίση στη μάχη για τα hedge funds
Μόλις πριν από μία δεκαετία, η ιδέα ότι η Αθήνα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα για την προσέλκυση hedge funds θα έμοιαζε εξαιρετικά φιλόδοξη. Σήμερα, όμως, η εικόνα έχει αλλάξει αισθητά.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τη βελτίωση της διεθνούς επενδυτικής εικόνας της χώρας σε μόνιμη εγκατάσταση κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης αναμένεται, σύμφωνα με το Bloomberg, να αξιοποιήσει επαφές στο Λονδίνο για να εξετάσει νέες πιθανές μετακινήσεις στελεχών του χρηματοοικονομικού κλάδου προς την Ελλάδα.
Βασικό εργαλείο της προσπάθειας είναι το νέο φορολογικό πλαίσιο για τον χώρο των εναλλακτικών επενδύσεων. Η νομοθεσία προβλέπει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προνομιακό φορολογικό συντελεστή 5% στο carried interest για στελέχη επενδυτικών κεφαλαίων που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα. Μεταξύ των όρων περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση ετήσιων δαπανών τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τη σχετική ελληνική εταιρική δομή.
Παράλληλα, το ήδη ισχύον καθεστώς για εύπορους ξένους φορολογικούς κατοίκους προβλέπει σταθερή ετήσια επιβάρυνση 100.000 ευρώ για εισόδημα που αποκτάται στο εξωτερικό, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας απέναντι σε ανταγωνιστικούς προορισμούς.
Ωστόσο, το πραγματικό τεστ για την Αθήνα ξεκινά μετά τις πρώτες μεγάλες αφίξεις. Η εγκατάσταση ενός ή δύο κορυφαίων ονομάτων μπορεί να δημιουργήσει δημοσιότητα, καθώς η δημιουργία ενός βιώσιμου χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος απαιτεί κρίσιμη μάζα.
Τι πρέπει να κάνει η Αθήνα
Για να αποκτήσει η Αθήνα χαρακτηριστικά πραγματικού hedge-fund hub θα χρειαστεί να ακολουθήσουν portfolio managers, αναλυτές, traders, risk managers, νομικές και φορολογικές εταιρείες, prime brokers και εξειδικευμένοι πάροχοι υπηρεσιών. Θα πρέπει επίσης να μπορεί να προσφέρει τις υποδομές, τα σύγχρονα γραφεία, τις διεθνείς σχολικές επιλογές και τη συνδεσιμότητα που θεωρούν δεδομένες πόλεις όπως το Λονδίνο, η Γενεύη, η Σιγκαπούρη ή το Ντουμπάι. Οι περιορισμοί σε υποδομές και διαθέσιμους επαγγελματικούς χώρους παραμένουν μεταξύ των προκλήσεων για την ελληνική πρωτεύουσα.
Ταυτόχρονα, η γεωγραφία των hedge funds βρίσκεται ήδη σε μετάβαση. Μεγάλοι όμιλοι, μεταξύ των οποίων η Millennium και η Point72, έχουν τα προηγούμενα χρόνια μετακινήσει στελέχη προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ κέντρα όπως η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ διεκδικούν το ίδιο διεθνές ανθρώπινο κεφάλαιο.
Σε αυτό το περιβάλλον, η Αθήνα δεν χρειάζεται απαραίτητα να αντικαταστήσει το Λονδίνο ή το Ντουμπάι. Αρκεί να αποκτήσει θέση στον χάρτη ως μία αξιόπιστη ευρωπαϊκή βάση για συγκεκριμένες ομάδες επενδυτικών στελεχών.
Η άφιξη της Millennium θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης. Στον κόσμο των hedge funds οι αποφάσεις εγκατάστασης έχουν έντονο στοιχείο «συστάδας»: η παρουσία ενός μεγάλου παίκτη διευκολύνει την απόφαση του επόμενου, καθώς σταδιακά δημιουργούνται δίκτυα στελεχών, υπηρεσιών και εξειδικευμένης τεχνογνωσίας.
Εάν επομένως η κίνηση της Millennium ακολουθηθεί από άλλους διεθνείς διαχειριστές, η υπόθεση της Αθήνας μπορεί να ξεπεράσει το επίπεδο της φορολογικής μετακίνησης εύπορων επενδυτών και να αποκτήσει πραγματικό οικονομικό αποτύπωμα, μέσω υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, αυξημένης ζήτησης για επαγγελματικές υπηρεσίες και μεγαλύτερης σύνδεσης της ελληνικής αγοράς με τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων.
Η μετακίνηση του Rokos ήταν το πρώτο ισχυρό μήνυμα. Η Millennium μπορεί να αποδειχθεί το σημαντικότερο δεύτερο βήμα. Και για την Αθήνα, το ερώτημα πλέον δεν είναι τόσο αν μπορεί να προσελκύσει μεμονωμένα μεγάλα ονόματα, αλλά αν μπορεί να τα μετατρέψει στην απαρχή ενός νέου, μόνιμου χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Booking χάνει τη δικαστική μάχη κατά του βέτο της ΕΕ για την εξαγορά της ETraveli
- Ακίνητα: Ο φόρος 15% στους ξένους «σταματά» στα φυσικά πρόσωπα, ανοίγοντας «εταιρικό παράθυρο» για Golden Visa
- Κύκλωμα «επιστροφών φόρων» 40 εκατ. ευρώ: 46 πρόσωπα και 152 εταιρείες στο μικροσκόπιο
- Airbnb: Η Κομισιόν δίνει «νομικά όπλα» στις πόλεις για να βάλουν φρένο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
- ΝΕΟΤΕΡΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΞΙΩΝ 09 – 09 – 2026
- Η Millennium ακολουθεί την Rokos Capital στην Αθήνα: Το μεγάλο στοίχημα για ένα ελληνικό hub των hedge funds
- Άρση Προσωρινής Αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Safe Bulkers, Inc.
- Safe Bulkers, Inc. - COMPLETION AND PRICING OF PRIVATE PLACEMENT OF COMMON STOCK
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









