Επικαιρότητα

Η νέα αναβαθμισμένη βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Δωρεά της Βιβλιοθήκης Φοίβου Παπαγεωργίου, προς όφελος του μαθητή

Πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του έργου αναβάθμισης του κεντρικού αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής, το οποίο αποτελεί μέρους δωρεάς της Βιβλιοθήκης Φοίβου Παπαγεωργίου προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η βιβλιοθήκη αριθμεί 4.493 τόμους, σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά), και καλύπτει ένα σημαντικό μέρος της ευρωπαικής και αμερικανικής θεωρητικής σκέψης σε διαφορετικούς τομείς των ανθρωπιστικών σπουδών των δεκαετιών του ’60, του ’70, και του ’80, και της λογοτεχνικής γραφής, κυρίως του 20ου αιώνα. Η δωρεά συνοδεύεται από ένα τριετές πιλοτικό πρόγραμμα εμπλουτισμού της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής και εκδηλώσεων πολιτισμού, ενισχύοντας καίρια το ΕΚΠΑ και τη Φιλοσοφική Σχολή ως ζωντανό κέντρο παιδείας και πολιτισμού.

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Καθηγητής Δημήτριος Δρόσος και ο τέως Κοσμήτορας και νυν μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος, Καθηγητής Αχιλλεύς Χαλδαιάκης. Στο χαιρετισμό του ο Κοσμήτορας αναφέρθηκε στην αξία της συλλογής βιβλίων που δωρήθηκε και στην άψογη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για την υλοποίηση της δωρεάς. Αναφέρθηκε επίσης στις μελλοντικές δράσεις, στο πλαίσιο της δωρεάς, συγκεκριμένα στον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης Παπαγεωργίου και την διοργάνωση εκδηλώσεων λόγου και τέχνης στη Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τη Φιλοσοφική Σχολή. Ο χαιρετισμός ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες προς τον τέως Πρύτανη, Καθηγητή κ. Δημόπουλο, τον τέως Κοσμήτορα, Καθηγητή κ. Α. Χαλδαιάκη, τον δωρητή κ. Μ. Δημητρακόπουλο, τον κ. Ι. Τροχόπουλο, το Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μπαρμπαρέσο, τον υπεύθυνο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης κ. Γ. Τουρκογιάννη, το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, την επόπτρια κυρία Ε. Μπαλάση καθώς και το αρχιτεκτονικό γραφείο Αντώνης Νουκάκης και Συνεργάτες που υλοποίησε το τεχνικό τμήμα της δωρεάς. Ο κ. Χαλδαιάκης εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του που αυτή η γενναιόφρονη προσφορά ολοκληρώθηκε προς χάριν του Ιδρύματός μας και ειδικότερα των πολυπληθών χρηστών της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής και ευχαρίστησε από καρδιάς το Δωρητή.

IMG 0412 1 1

Στη σύντομη προσφώνησή του ο ιδρυτής της Εταιρείας Κοινωνικού Έργου και Πολιτισμού (Ε.Κ.Ε.Π.) κ. Χρήστος-Εμμανουήλ Δημητρακόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της δωρούμενης βιβλιοθήκης για την ανάπτυξη, στις αναγνώστριες και στους αναγνώστες της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής, της αγάπης για τον διεπιστημονικό λόγο αιχμής και τη συστηματική διανοητική περιέργεια. Επισημαίνοντας την αξία της καλής και αθόρυβης σύγχρονης αρχιτεκτονικής για την αναγνωστική εμπειρία, ευχαρίστησε το αρχιτεκτονικό γραφείο Αντώνης Νουκάκης και Συνεργάτες για την σχεδιαστικά άρτια παρέμβαση στο χώρο. Απευθύνοντας τις ευχαριστίες του Δωρητή στους συντελεστές του έργου από την πλευρά του ΕΚΠΑ, της Σχολής και της Βιβλιοθήκης, παλαιότερους και νυν, ο σύμβουλος της Ε.Κ.Ε.Π. κ. Ιωάννης Τροχόπουλος με τη σειρά του υπενθύμισε ότι μια δημόσια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη είναι πρωτίστως οι άνθρωποί της και η ποιότητα των αγαθών που προσφέρει στο κοινό της. «Η βιβλιοθήκη είναι το τελευταίο καταφύγιο που μας επιτρέπει να διεισδύσουμε στη σοφία του παρελθόντος και να σχεδιάσουμε ένα πιο παρήγορο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τροχόπουλος.

20231214 140600
20231214 134533
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu