Διεθνή

Η Ρωσία κατάσχεσε περιουσιακά στοιχεία €700 εκατ. ευρώ από UniCredit, Deutsche Bank και Commerzbank

Μετά την προσφυγή θυγατρικής της Gazprom

Δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης κατάσχεσε περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ που ανήκαν σε τρεις δυτικές τράπεζες — UniCredit, Deutsche Bank και Commerzbank, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η κατάσχεση σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες κινήσεις κατά τραπεζών της Ευρώπης από τότε που η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ώθησε τις τράπεζες της Δύσης να αποχωρήσουν ή να κλείσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Και ακολουθεί μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιταχύνουν τα σχέδια εξόδου τους από τη Ρωσία.

Οι κινήσεις ακολουθούν τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μετά την προσφυγή της Ruskhimalliance, θυγατρική της Gazprom, του ρωσικού κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου που κατέχει μονοπώλιο στις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών., κατά των τραπεζών.

Το δικαστήριο κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 463 εκατομμυρίων ευρώ που ανήκαν στην ιταλική UniCredit, που ισοδυναμεί με περίπου το 4,5% των περιουσιακών στοιχείων της στη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική κατάσταση της κύριας ρωσικής θυγατρικής της τράπεζας.

Σύμφωνα με άλλη απόφαση την ίδια ημερομηνία, το δικαστήριο κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία της Deutsche Bank αξίας 238,6 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας και των συμμετοχών στους λογαριασμούς της στη Ρωσία.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η τράπεζα δεν μπορεί να πουλήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. θα απαιτούσε ήδη την έγκριση του Βλαντιμίρ Πούτιν για να το κάνει.

Την Παρασκευή, το δικαστήριο αποφάσισε την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Commerzbank, αλλά οι λεπτομέρειες της απόφασης δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, επομένως η αξία της κατάσχεσης δεν είναι γνωστή.

Η διαμάχη με τις δυτικές τράπεζες ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2023 όταν η Ruskhimalliance προσέφυγε σε διαιτητικό δικαστήριο στην Αγία Πετρούπολη απαιτώντας να πληρώσουν τραπεζικές εγγυήσεις στο πλαίσιο σύμβασης με τη γερμανική εταιρεία μηχανικών Linde.

Η Ruskhimalliance είναι ο διαχειριστής μιας μονάδας επεξεργασίας αερίου και εγκαταστάσεων παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ust-Luga κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Τον Ιούλιο του 2021 υπέγραψε σύμβαση με τη Linde για το σχεδιασμό, την προμήθεια εξοπλισμού και την κατασκευή του συγκροτήματος. Ένα χρόνο αργότερα, η Linde ανέστειλε τις εργασίες του λόγω των κυρώσεων της ΕΕ.

Στη συνέχεια, η Ruskhimalliance στράφηκε προς τις εγγυήτριες τράπεζες, οι οποίες αρνήθηκαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους επειδή «η πληρωμή στη ρωσική εταιρεία θα μπορούσε να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις», ανέφερε η εταιρεία στη δικαστική κατάθεση.

Στη λίστα των εγγυητών περιλαμβάνονται επίσης οι Bayerische Landesbank και Landesbank Baden-Württemberg, κατά των οποίων η Ruskhimalliance έχει επίσης καταθέσει αγωγές στο δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διεθνή

close menu