Ενέργεια

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης άγγιξε τα 2,4 ευρώ το λίτρο στα νησιά

Ο υπουργός Ανάπτυξης και αρμόδιος για τις τιμές στην αγορά, Κώστας Σκρέκας.

Η μέση τιμή πανελλαδικά βρίσκεται στο 1,95 ευρώ με αοδική τάση τις τελευταίες ημέρες.

Οι ήδη υψηλές τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα κατέγραψαν νέα αύξηση κάνοντας ακόμη πιο ακριβές τις διαδρομές των οδηγών και επιβαρύνοντας την εθνική οικονομία και τον πληθωρισμό.

Οι τιμές φτάνουν ακόμη και τα 2,4 ευρώ το λίτρο στη βενζίνη που προμηθεύονται οι καταναλωτές σε πρατήρια της νησιωτικής Ελλάδας.

Στις Κυκλάδες η μέση τιμή έφτασε στα 2,18 ευρώ, ενώ στα Δωδεκάνησα στα 2,09 ευρώ ανά λίτρο.

Πανελλαδικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ανέβει μέσα σε ένα μήνα στα 1,948 ευρώ από 1,86.

Με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να έχουν περιορίσει την παραγωγή, δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα στο άμεσο μέλλον. Ακόμα κι έτσι όμως οι διεθνείς τιμές πετρελαίου δεν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ. Η τιμή του πετρελαίου τύπου brent βρίσκεται μεταξύ 85-86 δολαρίων το βαρέλι ενώ το πετρέλαιο τύπου WTI βρίσκεται στα 81-82 δολάρια το βαρέλι.

Στην Ελλάδα τα δύο διυλιστήρια της Motoroil και των Ελληνικών Πετρελαίων έχουν αυξήσει τα περιθώρια κέρδους τους, κάτι που φαίνεται στην κερδοφορία των εταιρειών, που είναι η υψηλότερη στην ιστορία τους. Θυμίζουμε πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε κάνει ελέγχους και ειχε καταγγείλει την εταιρεία Motoroil, εκπρόσωποι της οποίας είχαν εμποδίσει τους ελεγκτές να κάνουν ελέγχους.

Βενζινοπώλες: Το πλαφόν ορίζει το περιθώριο κέρδους μας
Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Prime” και τον Κώστα Λασκαράτο, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Αργύρης Παπαθανασίου, επισήμανε ότι παραδοσιακά, κάθε καλοκαίρι συμβαίνει αυτό.

Ενώ πρόσθεσε:

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ευθυνόμαστε εμείς οι πρατηριούχοι. Κάθε καλοκαίρι η ζήτηση για καύσιμα αυξάνεται κατά πολύ. Η παραγωγή συνεχίζει, παραμένει η ίδια. Οπότε αναγκαστικά υπάρχει και μια αύξηση της τιμής».

Ο ίδιος, αποσαφήνισε: «Εμείς σαν πρατηριούχοι δουλεύουμε με πλαφόν το οποίο δεν μπορούμε να προσπεράσουμε γιατί τα πρόστιμα είναι υψηλά. Δηλαδή, μας έχουν βάλει μια ημερομηνία και μας λένε ότι θα πάτε με στάνταρ περιθώριο κέρδους, με συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους, όχι παραπάνω. Οπότε όλα τα πρατήρια δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν από μόνα τους. Βλέπουμε το πλαφόν».

«Η κινητικότητα είναι αυξημένη σε σύγκριση με άλλους μήνες. Ο Ιούλιος και Αύγουστος παραδοσιακά είναι καλοί μήνες για εμάς τους πρατηριούχους. Υπάρχει ζήτηση, υπάρχει κίνηση. Ο κόσμος μετακινείται σε μακρινές αποστάσεις, οπότε η κατανάλωση είναι και μεγαλύτερη», είπε ακόμη.

Αντιπολιτευτικά «πυρά» για τις αυξήσεις
«Για άλλη μια φορά η Ελλάδα γίνεται πρωταθλήτρια της ακρίβειας στην Ευρώπη με ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ υποθάλπει την κερδοσκοπία των καρτέλ κατά των Ελλήνων» λένε από την Ελληνική Λύση.

close menu