Διεθνή

ΗΑΕ: Αγορές δεκάδων εκατομμυρίων βαρελιών ιρακινού αργού με μεγάλες εκπτώσεις

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Η κρατική πετρελαϊκή Abu Dhabi National Oil Co ενισχύει τον ρόλο της ως διεθνής trade - Στα 72 εκατ. βαρέλια οι συμφωνημένες ποσότητες για Αύγουστο και Σεπτέμβριο

Η Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC), ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προχώρησε σε αγορές δεκάδων εκατομμυρίων βαρελιών ιρακινού αργού πετρελαίου σε σημαντικά μειωμένες τιμές, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση του θέματος, διευρύνοντας την παρουσία της στις διεθνείς αγορές ως trader εν μέσω των σοβαρών διαταραχών στον εφοδιασμό που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στο Ιράν.

Μέσω του εμπορικού της βραχίονα, η ADNOC αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο αγοραστή ιρακινού αργού τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δύο πηγές από τον ενεργειακό κλάδο του Ιράκ. Οι αγορές της συνέβαλαν στην ανάκαμψη των ιρακινών εξαγωγών, οι οποίες είχαν περιοριστεί σημαντικά κατά τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με μία από τις ιρακινές πηγές, η ADNOC συμφώνησε να αγοράσει 32 εκατ. βαρέλια τον Αύγουστο, με εκπτώσεις που κυμαίνονταν από 24,90 έως 27 δολάρια ανά βαρέλι. Για τον Σεπτέμβριο συμφωνήθηκαν επιπλέον 40 εκατ. βαρέλια, εκ των οποίων 10 εκατ. με έκπτωση 18 δολαρίων ανά βαρέλι και άλλα 30 εκατ. με έκπτωση 25 δολαρίων.

Οι ποσότητες που τελικά φορτώθηκαν, ωστόσο, ήταν χαμηλότερες από τις αρχικά συμφωνημένες. Δεύτερη ιρακινή πηγή ανέφερε ότι, παρότι ο κρατικός οργανισμός εμπορίας πετρελαίου του Ιράκ, SOMO, είχε διαθέσει στην ADNOC 32 εκατ. βαρέλια για τον Αύγουστο, η εταιρεία των ΗΑΕ παρέλαβε τελικά περίπου 20 εκατ. βαρέλια.

Η απόκλιση αποδίδεται σε περιορισμούς στις εξαγωγές και στην αδυναμία της Basra Oil Company να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες αργού. Μέχρι στιγμής τον Σεπτέμβριο, η ADNOC έχει παραλάβει περίπου 14 εκατ. βαρέλια ιρακινού πετρελαίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τρίτη πηγή ανέφερε ότι η ADNOC είχε αγοράσει περίπου 20 εκατ. βαρέλια αργού από τη SOMO μέσω διαγωνισμών για φορτώσεις την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, με εκπτώσεις της τάξης των 25 έως 27 δολαρίων ανά βαρέλι.

Οι κινήσεις αυτές καταδεικνύουν την αυξανόμενη δραστηριότητα της ADNOC στις διεθνείς αγορές εμπορίας πετρελαίου. Πέρα από την παραγωγή και τις εξαγωγές αργού από τα ΗΑΕ, η εταιρεία επιχειρεί να ενισχύσει την παρουσία της στο trading, εκμεταλλευόμενη ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις έντονες διακυμάνσεις στις ροές και στις τιμές του πετρελαίου.

Η ADNOC δεν είναι, πάντως, ο μοναδικός μεγάλος διεθνής αγοραστής που στράφηκε στο ιρακινό αργό. Η SOMO διέθεσε φορτία για φόρτωση τον Αύγουστο με ιδιαίτερα υψηλές εκπτώσεις, προσελκύοντας μεταξύ άλλων τις κινεζικές κρατικές PetroChina και Zhenhua Oil, καθώς και τις TotalEnergies, Vitol, Trafigura, Mercuria και Cathay Petroleum, σύμφωνα με εμπορικές πηγές.

Οι αυξημένες αγορές σε σημαντικά μειωμένες τιμές προσφέρουν στο Ιράκ διέξοδο για μεγαλύτερες εξαγωγές σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων, ενώ παράλληλα δίνουν στην ADNOC τη δυνατότητα να ενισχύσει τα περιθώρια και τη θέση της ως ένας ολοένα σημαντικότερος παίκτης στο παγκόσμιο εμπόριο αργού πετρελαίου.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu