Στα σημάδια ανάκαμψης του ελληνικού τραπεζικού τομέα μετά από μια βαθιά κρίση εστιάζει η Handelsblatt, σε άρθρο με τίτλο «Στην Αθήνα μπαίνει τάξη».
Το ρεπορτάζ κάνει αρχικά μια ανασκόπηση στις περιπέτειες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007 έως σήμερα, με αποκορύφωμα τη μαζική εκροή κεφαλαίων στα μέσα του 2015 και την επιβολή capital control το καλοκαίρι του ίδιου έτους.
Δύο χρόνια μετά οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων εξακολουθούν ακόμη να υπάρχουν «αλλά επιτέλους επιστρέψαμε στην οδό της κανονικότητας» αναφέρει στην HB o Xρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς από τον περασμένο Μάρτιο.
Η εφημερίδα αναφέρεται στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των ελληνικών συστημικών τραπεζών, υπό την επίβλεψη της Κομισιόν, με στόχο την αποπληρωμή της βοήθειας που έλαβαν από το κράτος. Σύμφωνα με την HB ενώ η Εθνική, η Eurobank και η Αlpha Bank έχουν ήδη εκπληρώσει το 85% των στόχων τους, η Πειραιώς έχει μείνει πίσω, κυρίως λόγω μιας διαμάχης στα ανώτερα κλιμάκιά της.
Ωστόσο, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Χρ. Μεγάλου η τράπεζα έχει θέσει τη λεγόμενη «ατζέντα 2020» με στόχο ως τότε να έχει ξεπεράσει και αυτή τα προβλήματά της. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει μάλιστα ο ίδιος στην εξάρτηση της τράπεζας από τα κεφάλαια ρευστότητας του ELA, τα οποία δόθηκαν και στις τέσσερεις μεγάλες τράπεζες ως έκτακτη βοήθεια.
«Θέλουμε μέχρι τέλος 2018 να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τον ELA από τα δέκα δις ευρώ που είναι τώρα στο μηδέν. Κάθε δισεκαμμύριο από τον ELA μας κοστίζει δέκα εκατομμύρια ευρώ», εξηγεί ο Χρ. Μεγάλου.
Σε γενικές γραμμές πάντως μετά από έξι διαδοχικά χρόνια κρίσης οι ελληνικές συστημικές τράπεζες επανήλθαν σε κερδοφόρα πορεία το 2016, με μόνη εξαίρεση την Πειραιώς που κατέγραψε «μικρή απώλεια 4 δισ. ευρώ».
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών παραμένουν οι κίνδυνοι από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όμως και στον τομέα αυτό καταγράφεται πρόοδος σύμφωνα με την εφημερίδα. Ένας επιπλέον λόγος, τέλος, στον οποίο αποδίδεται η καλή πορεία, είναι ότι οι εν λόγω τράπεζες επικεντρώθηκαν στις δραστηριότητές τους εντός των συνόρων, έχοντας αποσυρθεί από πολλές παράλληλες δραστηριότητες σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Σερβία, η Αλβανία, η Ρουμανία, η Κύπρος. «Ο Έλληνας ασθενής βαδίζει στο δρόμο της βελτίωσης» σημειώνει κλείνοντας η HB.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Θάνατος Μαζωνάκη: Η «κλινική» διαφήμιζε θεραπείες στο διαδίκτυο, αλλά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν τις έβλεπαν
- Η πορτογαλική D3 μηνύει Meta, TikTok και YouTube για «εθιστικό σχεδιασμό»
- ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΔΙΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
- Ευρωπαϊκές αγορές: Η ΕΚΤ και το πετρέλαιο κράτησαν χαμηλά το ρίσκο
- ΔΝΤ: Στο 3% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2026 – Παραμένουν υψηλοί οι κίνδυνοι από ενέργεια και χρέος
- Θάνατος Μαζωνάκη: Σύλληψη των δύο γιατρών για θανατηφόρα έκθεση
- Ιρανική επίθεση προκάλεσε ζημιές σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στην Ιορδανία
- ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Ε.Β.Ε. ΤΡΟΦ., ΑΝΤΙΠΡΟΣ/ΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΩΝ - ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΣΩΜΑ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








