Οικονομία

ICAP: Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η ελληνική οικονομία

Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, έπειτα από τέσσερα χρόνια κρίσης, επισημάνθηκε στη διάρκεια του “7ου Συνεδρίου Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου”, που διοργάνωσε η ICAP Group υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Το Συνέδριο άνοιξε ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ICAP, παρέχοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ανάλυση για την μεταβολή της πιστοληπτικής ικανότητας και της ασυνέπειας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με αυτά, για κάθε εταιρεία της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε αντιστοιχούν δύο εταιρείες των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε.

Το συμπέρασμα αυτό αναδεικνύει μεν την βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με το 2013 (πέρσι για κάθε μία εταιρεία που αναβαθμιζόταν, τρεις υποβαθμίζονταν) αλλά και τα βήματα τα οποία χρειάζονται για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας των εταιρειών.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Γκόρτσος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ανέλυσε το νέο καθεστώς εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, το οποίο όπως υποστήριξε  δύναται να συμβάλει στην διαφάνεια και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ επίσης τίθενται οι προϋποθέσεις ώστε οι τράπεζες να συνδράμουν με πιο έντονους ρυθμούς την ενίσχυση πραγματικής οικονομίας και της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Μιλώντας στη συνέχεια από το βήμα του Συνεδρίου, ο Hλίας Λεκκός, Διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρθηκε στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης.

Η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, τόνισε ο κ. Λεκκός, θα κριθεί από την εξέλιξη των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα αλλά και από την αλληλεπίδραση λοιπών παραγόντων που επηρεάζουν την οικονομία μας, ήτοι του τουρισμού, των δημόσιων επενδύσεων, την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων αλλά και τη σταθεροποίηση των μισθών, από τη μία πλευρά αλλά και την απομόχλευση της οικονομίας, την αρνητική αποταμίευση και την εξέλιξη στις επενδύσεις των κατοικιών, από την άλλη.

close menu