Ηλεκτρονικά γίνονται από τις αρχές του 2019 τα βιβλία εσόδων και εξόδων που τηρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων άρχισε να στήνει την ηλεκτρονική εφαρμογή την οποία θα χρησιμοποιούν οι επιτηδευματίες για να ενημερώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο τα βιβλία τους με τα έσοδα και τις δαπάνες που πραγματοποιούν κάθε μήνα.
Στα σχέδια της ΑΑΔΕ, μετά την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι η κατάργηση των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ αφού τα στοιχεία που αναγράφονται στις δηλώσεις αυτές θα προκύπτουν αυτομάτως με την ενημέρωση των βιβλίων. Οποιαδήποτε εγγραφή εσόδων ή εξόδων, θα εμφανίζεται ταυτόχρονα, τόσο στον υπολογιστή του επιτηδευματία, όσο και στο Τaxisnet.
Η εφαρμογή θα περιέχει:
- Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται λεπτομερώς όλα τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών.
- Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται αναλυτικά οι δαπάνες της επιχείρησης.
Θα εμφανίζεται το άθροισμα εσόδων και δαπανών, για κάθε ημέρα, καθώς και για κάθε μήνα, για το τρίμηνο και για το σύνολο του έτους ή της χρήσης (δεδομένου ότι ορισμένες εταιρείες τηρούν βιβλία σε υπερδωδεκάμηνη χρήση).
Στις σχετικές στήλες θα αναγράφονται τα έσοδα ή τα έξοδα, ο ΦΠΑ που αναλογεί, το υπόλοιπο του ΦΠΑ, οι παρακρατούμενοι φόροι (π.χ. μισθωτών υπηρεσιών), λοιποί φόροι, τα τέλη χαρτοσήμου και άλλοι φόροι ή τέλη. Το νέο σύστημα, θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις αρχές του 2019 και μέχρι το τέλος του θα ισχύσει υποχρεωτικά σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων ευρεία. Από το 2020 θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά από όλους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κρουαζιέρα στη Μεσόγειο: Βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ελαφρύτερη φορολογία
- Μήνυμα Ρούτε από την Αγκυρα για πλήρη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ
- Η Τηλεματική ICT από τη Θεσσαλονίκη στον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Τουρισμού
- “Πράσινο φως” από τη ΔΟΕ για την επιστροφή της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες
- Τέλος στις φοροαπαλλαγές για τα οχήματα εξοικονόμησης ενέργειας στην Κίνα από το 2027
- Από Φινλανδία μέχρι ΗΠΑ ποιες διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες επενδύουν στην Ελλάδα
- Διπλό σχέδιο για τα ακίνητα με πάγωμα ΦΠΑ στα νεόδμητα και τέλος στον φόρο υπεραξίας
- Μικτές τάσεις για τον χρυσό εν μέσω γεωπολιτικής έντασης και πληθωριστικών πιέσεων
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








