Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημειώνει οριακά ανοδική τάση τον Μάιο, στις 100,8 μονάδες (από 100,3), επίδοση χαμηλότερη όμως από την αντίστοιχη περυσινή (103,6).
Στις επιχειρηματικές προσδοκίες, οι τάσεις στους επιμέρους κλάδους είναι μικτές, ενώ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καταγράφεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα ενίσχυση, με συνέπεια ο σχετικός δείκτης να σημειώνει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2009.
Καθώς η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές, ενσωματώνει μόνο το προεκλογικό περιβάλλον και όχι την επίδραση των αποτελεσμάτων τους.
Γενικότερα, οι προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας τον Μάιο βρίσκονταν σε αναμονή των βραχυπρόθεσμων πολιτικών εξελίξεων, αν και οι επιχειρήσεις διαμορφώνουν προσδοκίες με βάση πραγματικούς δείκτες παραγωγικής δραστηριότητας.
Με ενδιαφέρον επομένως αναμένονται τα αποτελέσματα της επόμενης Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας όπου θα αποτυπωθούν και οι όποιες επιδράσεις του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, αλλά και της προκήρυξης βουλευτικών εκλογών.
Μικρή εξασθένιση προσδοκιών στη Βιομηχανία, κυρίως λόγω της υποχώρησης των εκτιμήσεων για την παραγωγή
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία καταγράφει ήπια εξασθένιση τον Μάιο, στις 102,9 (από 104,4) μονάδες, επίπεδο ωστόσο ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (101,7 μον.).
Αυτή η εξέλιξη μετριάζει τη βελτίωση των προσδοκιών στο μεταποιητικό τομέα τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω της διαδικασίας ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και από την ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων από ελληνικές βιομηχανίες σε τρίτες χώρες.
Επισημαίνεται ότι τον Μάιο, σε ένα βαθμό, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας, σε εγχώριο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκονταν εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων.
Από την άλλη πλευρά, η χρηματοδότηση νέων επενδύσεων με έκδοση ομολογιακών δανείων, οι πρόσφατες ρυθμίσεις σχετικά με τις εργοδοτικές εισφορές και τη ρύθμιση οφειλών εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εξελίξεις που θα τονώσουν τη ρευστότητα των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον στον κλάδο αυτήν την περίοδο, το οποίο φαίνεται να επιδρά ενισχυτικά στις προσδοκίες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή.
Η αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων για άλλο ένα έτος, συμβάλλει στη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, περιορίζοντας την εξάρτησή τους από την εγχώρια αγορά και τις εξελίξεις σε αυτή.
Σημαντική η συμβολή των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων στην ανάπτυξη της εγχώριας μεταποίησης.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το πρώτο τρίμηνο του 2019 διαμορφώθηκαν σχεδόν στα €3,6 δισεκ., σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8,3% σε σχέση με το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του προηγούμενου έτους.
Σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα ήταν η άνοδος στις εξαγωγές προϊόντων, κατά 1,1%, με την αξία αυτών να ξεπερνά τα €7,8 δισεκ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Ελλάδα διοργάνωσε το 10ο Ετήσιο Forum της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Αδριατική και Ιόνιο (EUSAIR)
- ΚΕΔΕ: Ζητάει άμεσο «πάγωμα» του ΠΔ για τους μικρούς οικισμούς
- Ξενοδοχεία Αθήνας: Στο 63,5% η μέση πληρότητα το α΄τρίμηνο και στα 125 ευρώ η τιμή δωματίου
- Wall Street: Σε ανοδική τροχιά με ώθηση από το επικείμενο εμπορικό deal ΗΠΑ- Βρετανίας
- Κομισιόν: Παρουσίασε κατάλογο στα κράτη – μέλη για διαβούλευση με εμπορικά αντίμετρα 95 δισ. ευρώ κατά των ΗΠΑ
- Ευρωκοινοβούλιο: Ενέκρινε το νομοσχέδιο για ευελιξία των κανόνων αποθήκευσης φυσικού αερίου
- ΠΣΕ: Ισχυρές αυξήσεις στις εξαγωγές τον Μάρτιο για βιομηχανικά προϊόντα (+20,6%), ποτά – καπνό (+15,4%) και τρόφιμα (+13,1%)
- Πρεμιέρα για το φεστιβάλ επιχειρηματικότητας Panathēnea 2025
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις