Πάνω από τις προβλέψεις και τον στόχο της Fed
Αύξηση υψηλότερη των προβλέψεων σημείωσε ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου. Τα δεδομένα αυτά προστίθενται στις ανησυχίες της αγοράς, καθώς η Fed και ο Λευκός Οίκος προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των δασμών που έχει επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως μεταδίδει το CNBC.
Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (Core PCE) –το προτιμώμενο εργαλείο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την αποτίμηση του πληθωρισμού– διαμορφώθηκε στο 2,7% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο στο 2,6%. Παράλληλα, ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,2% σε μηνιαία βάση, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για 0,1%.
Σημειώνεται ότι ο δομικός PCE εξαιρεί τις ευμετάβλητες κατηγορίες της ενέργειας και των τροφίμων και θεωρείται πιο αξιόπιστος δείκτης για τη μέτρηση της διαρθρωτικής πληθωριστικής πίεσης στην αμερικανική οικονομία.
Πρόκειται, δε, για τον 51ο συνεχόμενο μήνα που ο δομικός πληθωρισμός διατηρείται πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% που έχει θέσει Fed. Παρά τη συνεχιζόμενη πίεση, ο δείκτης παραμένει αρκετά χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό σχεδόν 6% του 2022.
Όσον αφορά τον γενικό δείκτη PCE, διαμορφώθηκε στο 2,3%, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ ενισχύθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.
Η δημοσίευση των στοιχείων έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ, καθώς η Fed καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης ελέγχου του πληθωρισμού και των επιπτώσεων των εμπορικών πολιτικών της κυβέρνησης.
Τα νέα στοιχεία ενισχύουν τη συγκρατημένη στάση της Fed απέναντι σε ενδεχόμενες μειώσεις επιτοκίων, καθώς ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό παραμένει –τουλάχιστον προς το παρόν– εκτός εμβέλειας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ο Μπάιντεν φταίει για τις υψηλές τιμές στο πετρέλαιο, λέει ο Τράμπ
- Θάνατος Μαζωνάκη: Ο ΙΣΑ με ανακοίνωσή του «παραδέχεται» ανεπάρκεια των ελέγχων
- Δούκας: «Στην εισαγγελία το πόρισμα για τις καθιζήσεις από τα έργα του Μετρό στην Κυψέλη»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Πίεση από τεχνολογία, πετρέλαιο και ομόλογα – Στο κόκκινο ο Stoxx 600
- ΗΠΑ: Πάνω από το 5% η απόδοση του 10ετούς, για πρώτη φορά από το 2023
- Αμοντέι, Άλτμαν, Μασκ: Τι είπαν για τους κινδύνους της AI και έσπειραν πανικό «καταστροφής»
- AKTOR Α.Ε. ΣΥΜ/ΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- Ανακούφιση στους μετανάστες της Σουηδίας μετά την εκλογική υποχώρηση των Σουηδών Δημοκρατών
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








