Διεθνή

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας με διάταγμα Μπάιντεν – Στόχος οι τράπεζες που διευκολύνουν τον εφοδιασμό της

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν

Όποιος πλέον βοηθά, με οποιονδήποτε τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, τη Ρωσία υπόκειται στο νέο διάταγμα Μπάιντεν που τίθεται σε εφαρμογή με τη συνεργασία Βρετανίας και ΕΕ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπογράφει σήμερα Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, διάταγμα που θα επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Το διάταγμα δίνει επίσης στην Ουάσινγκτον τη δυνατότητα να απαγορεύει προϊόντα που προέρχονται από τη Ρωσία αλλά έχουν υποστεί επεξεργασία σε τρίτες χώρες, όπως θαλασσινά και διαμάντια, ανέφερε η Γέλεν σε δήλωσή της.

“Σήμερα λαμβάνουμε μέτρα για νέα και ισχυρά εργαλεία κατά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας και δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα νέα εργαλεία που παρέχει αυτή η αρχή για να αναλάβουμε αποφασιστική και “χειρουργική” δράση κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διευκολύνουν τον εφοδιασμό της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας”, είπε η υπουργός.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι το νέο εκτελεστικό διάταγμα θα καταστήσει σαφές στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι πρέπει είτε να σταματήσουν να επιτρέπουν στις εταιρείες τους να αποστέλλουν εξαρτήματα και αγαθά στον ρωσικό αμυντικό τομέα, είτε να αντιμετωπίσουν σημαντικές κυρώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και αλλού,  που παρακάμπτουν τις  αμερικανικές κυρώσεις ακόμη και με την απειλή ότι θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση στις αγορές της G7, εάν συνεργαστούν με οντότητες που υπόκεινται σε αμερικανικούς περιορισμούς.

Η εφαρμογή των νέων κυρώσεων θα γίνει σε συνεργασία με Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία ώστε να “εξολοθρευτούν” τα δίκτυα της Μόσχα μέσω της χρήσης εικονικών εταιρειών και “χρηματοοικονομικών μεσαζόντων”.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu