Διεθνή

Ισκαντάρ Σάφα (των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της MIG) και UBS στο εδώλιο για σκάνδαλο διαφθοράς στη Μοζαμβίκη

Ο Γάλλος μεγιστάνας της ναυτιλίας Ισκαντάρ Σάφα

Ο Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας, γνωστός στην Ελλάδα για την εμπλοκή του με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, και η ελβετική τράπεζα που εξαγόρασε την Credit Suisse, καλούνται από βρετανικό δικαστήριο να καταβάλουν αποζημιώσεις 1,5 δισ. δολάρια

Η UBS Group και ο Γάλλος μεγιστάνας της ναυτιλίας Ισκαντάρ Σάφα, γνωστός μας από την περιπέτεια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τη MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου (και τις απαιτήσεις του από το ελληνικό Δημόσιο), καλούνται να καταβάλουν αποζημιώσεις ύψους 1,5 δισ. δολαρίων λόγω του ρόλου της Credit Suisse σε σκάνδαλο fundraising στη Μοζαμβίκη, ύστερα από δίκη που ξεκινά στο Λονδίνο.

Η τράπεζα και η ναυπηγική εταιρεία Privinvest, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Σάφα, αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν δάνεια με κυβερνητική εγγύηση στην υπόθεση με τα επονομαζόμενα «ομόλογα τόνου». Το σκάνδαλο προκάλεσε λεηλασία εκατοντάδων εκατομμυρίων από τη Μοζαμβίκη, βυθίζοντας τη χώρα της Νότιας Αφρικής σε οικονομική κρίση.

Στην αξίωση της κυβέρνησης της Μοζαμβίκης περιλαμβάνονται χαμένες διεθνείς επιχορηγήσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η δίκη θα διερευνήσει ισχυρισμούς ότι η ελβετική τράπεζα, η οποία αγοράστηκε από την ανταγωνιστική UBS τον Ιούνιο, έκλεισε τα μάτια στη διαφθορά των τραπεζιτών της όσον αφορά συμφωνίες που συνήφθησαν πριν από μια δεκαετία, με σκοπό να χρηματοδοτήσουν έναν φρουρούμενο στόλο αλιείας τόνου. Η υπόθεση πυροδότησε ποινικές έρευνες σε όλο τον κόσμο και το 2021 η Credit Suisse δέχτηκε να πληρώσει 475 εκατ. δολάρια σε αρχές.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας επικυρώνει την απόφαση της Δημοκρατίας να ασκήσει δίωξη κατά της Privinvest και του κ. Σάφα», δήλωσε ο Κιθ Ολιβερ, δικηγόρος υπέρ των συμφερόντων της Μοζαμβίκης.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία του Σάφα δεν μπορούσε να επικαλεστεί συμφωνίες διαιτησίας για να αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης στο Λονδίνο.

Αντίστοιχα, η Credit Suisse είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να εμποδίσει τη δίκη, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης Φιλίπε Νιούσι και η υπηρεσία ασφαλείας του δεν αποκάλυψαν έγγραφα ζωτικής σημασίας για μια δίκαιη δίκη. Προ ημερών, ατυχώς για την τράπεζα, ο Νιούσι έλαβε ασυλία από κατηγορίες που τον ενέπλεκαν στο σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων με αλιευτικά σκάφη.

close menu