Η οργάνωση “Justice for Players”, είναι η πρώτη που επιχειρεί νομική αγωγή κατά της FIFA για την απόφαση στην υπόθεση Lassana Diarra
Η FIFA, η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου, αντιμετωπίζει ομαδική αγωγή σχετικά με τους κανόνες μεταγραφών, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει αξιώσεις από κάθε επαγγελματία ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2002, από τη νεοσύστατη ολλανδική οργάνωση “Justice for Players”, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.
Η οργάνωση “Justice for Players”, με έδρα το Άμστερνταμ, είναι η πρώτη που επιχειρεί νομική αγωγή κατά του διοικητικού οργάνου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, χρησιμοποιώντας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απόφαση στην υπόθεση Lassana Diarra, τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο πρώην μέσος της Τσέλσι, της Άρσεναλ και της Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε τη δεκαετή νομική μάχη εναντίον της FIFA και της βελγικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι ορισμένοι από τους Κανονισμούς της FIFA, για το καθεστώς και τις μεταγραφές των παικτών (RSTP), ήταν αντίθετοι με το ευρωπαϊκό δίκαιο ανταγωνισμού.
Η υπόθεση βασίστηκε σε απόφαση της FIFA να επιβάλει πρόστιμο 10,5 εκατομμυρίων ευρώ στον Diarra και να τον αποκλείσει για 15 μήνες, για παραβίαση του συμβολαίου του με τη ρωσική Λοκομοτίβ Μόσχας, το 2014, «χωρίς βάσιμη αιτία».
Ο διεθνής Γάλλος ποδοσφαιριστής δεν είχε δικαίωμα να ενταχθεί στη βελγική Σαρλερουά κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλεισμού του, καθώς το καθεστώς RSTP ανάγκασε την αρμόδια εθνική διοικητική αρχή να παρακρατήσει το Διεθνές Πιστοποιητικό Μεταγραφής, και, επίσης, καθιστούσε το νέο σύλλογο του παίκτη «από κοινού και καθ’ ολοκληρία υπεύθυνο» για οποιαδήποτε αποζημίωση όφειλε στον πρώην σύλλογό του.
Ο Lassana Diarra άσκησε έφεση κατά της απόφασης της FIFA στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο, αλλά κατάφερε να μειώσει μόνο ένα μέρος του προστίμου του. Στη συνέχεια άσκησε ανταγωγή κατά του ποδοσφαιρικού κατεστημένου σε βελγικό δικαστήριο, η οποία τελικά κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου πέτυχε μια νίκη, την οποία οι δικηγόροι συζητούν έκτοτε.
Κάποιοι πιστεύουν ότι έχει θέσει υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το σύστημα μεταγραφών, κάνοντας τη FIFA προσβάσιμη σε δισεκατομμύρια ευρώ και λίρες σε αποζημιώσεις, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ο αντίκτυπος της απόφασης θα είναι πιο περιορισμένος, καθώς αμφισβήτησε μόνο δύο στοιχεία των κανόνων: τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζεται η αποζημίωση που οφείλεται σε ένα σύλλογο, όταν ένας παίκτης τερματίζει μονομερώς το συμβόλαιό του, και την ιδέα ότι η νέα του ομάδα είναι συλλογικά υπεύθυνη για την παραβίαση.
Οι ιδρυτές της “Justice for Players”, όπως ήταν αναμενόμενο, ανήκουν στην πρώτη ομάδα και πιστεύουν ότι οι κανονισμοί της FIFA είχαν αρνητική επίδραση στο μισθό κάθε επαγγελματία παίκτη – άνδρα και γυναίκας.
Η λογική εδώ είναι ότι οι παίκτες απλώς δεν έχουν ασκήσει το δικαίωμά τους να τερματίσουν τα συμβόλαια, επειδή οι συνέπειες ήταν τόσο επαχθείς και αβέβαιες, ενώ οι σύλλογοι συχνά είχαν καταργήσει συμφωνίες, γνωρίζοντας ότι το σύστημα ήταν υπέρ τους.
Επικαλούμενη «προκαταρκτική ανάλυση» από την οικονομική συμβουλευτική εταιρεία Compass Lexecon, η οποία παρείχε συμβουλές στους ανθρώπους πίσω από το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας, η “Justice for People” πιστεύει ότι περισσότεροι από 100.000 παίκτες έχουν χάσει περίπου το 8% των πιθανών κερδών της καριέρας τους, λόγω των παράνομων κανόνων της FIFA.
Η υπόθεσή της, κατά της FIFA και των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών του Βελγίου, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, θα κατατεθεί στο ολλανδικό περιφερειακό δικαστήριο του Midden Nederland, επειδή η νομοθεσία της χώρας είναι η πιο ευνοϊκή για μεγάλες ομαδικές αγωγές. Και ενώ προς το παρόν αφορά μόνο τη FIFA και αυτές τις πέντε ομοσπονδίες, μπορούν να προστεθούν περισσότερες αργότερα.
Οι νυν και πρώην παίκτες ενθαρρύνονται τώρα να επικοινωνήσουν με τη “Justice for People”, μέσω της ιστοσελίδας της justiceforplayers.com, με την υπόθεση να ξεκινά το πρώτο τρίμηνο του 2026.
Στη συνέχεια, είναι πιθανό να χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια πριν υπάρξει απόφαση.
Η ένωση ευρωπαϊκών παικτών FIFPro Europe, η οποία υποστήριξε την υπόθεση του Diarra, εξέδωσε ανακοίνωση, που ανέφερε ότι αυτή είναι «η αναμενόμενη πρακτική απάντηση» στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και «αναγνωρίζει το θεμελιώδες δικαίωμα των παικτών να επιδιώξουν δικαιοσύνη σε αυτό που αποτέλεσε την πιο σημαντική και μακροχρόνια συμφωνία μη προσέλκυσης στον αθλητικό κλάδο».
Ωστόσο, υπήρξε μια υπόνοια “κλάδου ελαίας” στην τελευταία παράγραφο, καθώς η ένωση παικτών δήλωσε ότι «παραμένει προσηλωμένη στην επιδίωξη εποικοδομητικού διαλόγου και συνεργατικών λύσεων με τις αρμόδιες ποδοσφαιρικές και δημόσιες αρχές, για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ποδοσφαίρου».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Saudi Aramco: Στα 24,5 δισ. δολάρια τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το β’ τρίμηνο
- Hugo Boss: Ανοδος 15% στα κέρδη στα 81 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο
- Νέα HR Director στην Doppler Lifts η Σοφία Γκόσιου
- Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της FlexFin
- Ο Λάτσης αγόρασε μέρος των μετοχών της Lamda Development που πούλησαν Ελένη και Βασίλης Κάτσος και Π. Γερμανός (Olympia Group)
- Νέα εξέλιξη: Η Λιβύη υπέγραψε μνημόνιο με την ExxonMobil για έρευνες σε 4 οικόπεδα
- Ακόμα ένα κομμάτι στο ”παζλ” της Στοάς Αρσακείου: Άνοιξε το 10ο κατάστημα Nike στην Ελλάδα, στη Σταδίου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις