Οικονομία

Κ. Σκρέκας: «Και οι εταιρείες που εμπορεύονται το ελαιόλαδο ελέγχονται για αθέμιτη κερδοφορία»

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει επιβάλει πρόστιμα σε πολυεθνικές. Υπάρχουν εταιρείες που πλήρωσαν τα πρόστιμα, κα άλλες εταιρείες που θα βρουν την τύχη τους στα δικαστήρια», είπε ο υπ. Ανάπτυξης μιλώντας στο Mega

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ακρίβεια που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, τους ελέγχους στην αγορά για τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας, αλλά και για τα πρόστιμα-μαμούθ στις πολυεθνικές.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προκειμένη να πατάξει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκρέκας στη Βουλή: Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και για άλλες 5 πολυεθνικές

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου συζητείται σχέδιο νόμου με ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας και αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από επιχειρήσεις

«Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά, και βέβαια η κυβέρνησή μας έχει την πολιτική βούληση να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εξαντλήσει τις δυνατότητες ώστε να στηρίξουμε τα νοικοκυριά απέναντι σε αυτή την πληθωριστική κρίση που τα ταλανίζει. Προχωρούμε σε 3 άξονες για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό, ο πρώτος έχει να κάνει με ελέγχους στην αγορά, πάταξη της αισχροκέρδειας με την επιβολή προστίμων. Το δεύτερο έχει να κάνει με την τόνωση του ανταγωνισμού μέσα από τις πρωτοβουλίες «καλάθι του νοικοκυριού» αλλά και μόνιμη μείωσης τιμής προϊόντων στα ράφια και το 3ο έχει να κάνει με την ενδυνάμωση του καταναλωτή», είπε αρχικά.

Για τα πρόστιμα στις πολυεθνικές και για το εάν τελικά θα πέσουν οι τιμές στα ράφια, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε πως, «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει επιβάλει πρόστιμα σε μεγάλες εταιρείες, δεύτερον έχουμε ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο που να προβλέπει αυτά τα πρόστιμα. Τρίτον, οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα πρόστιμα και αν τα πληρώσουν μέσα σε 20 μέρες έχουν και μία έκπτωση. Υπάρχουν εταιρείες που πλήρωσαν τα πρόστιμα, κα άλλες εταιρείες που θα βρουν την τύχη τους στα δικαστήρια. Οι εταιρείες πρέπει να μειώσουν και να διορθώσουν τις τιμές των προϊόντων που βρέθηκαν να παραβιάζουν τον νόμο για την αισχροκέρδεια, άμεσα. Οι εταιρείες οφείλουν να μειώσουν άμεσα τιμές στο ράφι».

Ο υπουργός Ανάπτυξης αποκάλυψε χθες στη Βουλή πως ακόμη 5 πολυεθνικές εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών.

Για τις τιμές στο ελαιόλαδο

Για τις τιμές στα τρόφιμα: «και οι εταιρείες που τυποποιούν και εμπορεύονται το ελαιόλαδο ελέγχονται με τον νόμο της αθέμιτης κερδοφορίας. Θα προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε αυτό το διαχρονικό πρόβλημα», επεσήμανε.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

«Έχουμε προχωρήσει σε δύο πρωτοβουλίες. Η πρώτη είναι η μόνιμη μείωση της τιμής στο ράφι, για τουλάχιστον 6 μήνες και τουλάχιστον 50%. Έγινε τώρα γιατί τώρα δημιουργούνται οι συνθήκες για πληθωρισμό απληστίας. Το 2021-2022 η ενέργεια αυξήθηκε, οι πρώτες ύλες των προϊόντων και αυξήθηκαν και άλλοι παράγοντες κόστους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Για το Market Pass

«Στηρίξαμε τα ευάλωτα νοικοκυριά με το Market Pass. Υπάρχει μία συγκεκριμένη δυνατότητα του προϋπολογισμού για να στηρίξουμε την κοινωνία μέσα από επιδόματα και επιδοτήσεις. Υπάρχουν όμως τώρα προϊόντα τα οποία είναι οικονομικά κι είναι στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή προϊόντα με μόνιμη μείωση τιμής», εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Για το έκτακτο βοήθημα τα Χριστούγεννα: «Θα ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός και ο πρωθυπουργός περαιτέρω μέτρα εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Επειδή αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα είναι η ακρίβεια, κάνουμε προσπάθεια να ενισχύσουμε τα εισοδήματα, από 1/1/24  για δεύτερη χρονιά οι συντάξεις αυξάνονται, καθώς και οι μισθοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η ακρίβεια κάποια στιγμή θα υποχωρήσει».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu