"Είναι ο ισχυρότερος κλάδος της οικονομίας"
“Τώρα που οι κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου ξαναγράφονται από την αρχή και η ψηφιακή τεχνολογία αναδεικνύει τους νέους «νικητές και χαμένους» στο σύγχρονο επιχειρείν, το ελληνικό εμπόριο πρέπει να οχυρωθεί και ο ρόλος του ως ο καταλύτης ανάπτυξης της οικονομίας να ενδυναμωθεί στο υπό διαμόρφωση νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας”.
Τη θέση αυτή διατύπωσε η αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Σταύρο Καφούνη, που συναντήθηκε χθες, Πέμπτη 15 Μαΐου, με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο. Από πλευράς ΕΣΕΕ συμμετείχαν επίσης ο Γεν. Γραμματέας κ. Δώρος Καπράλος και η Επιστημονική Διευθύντρια του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ κ. Βάλια Αρανίτου.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογράμμισε πως κύρια αιτία της παρατεταμένης δυσπραγίας των εμπορικών επιχειρήσεων αποτελούν τα αυξημένα πάγια λειτουργικά κόστη. Ανέφερε ενδεικτικά πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία την περίοδο 2021- 2024 το συνολικό κόστος ενέργειας διογκώθηκε από 40,1% έως 113,7%, ενώ η αύξηση στα μισθώματα καταστημάτων την περίοδο 2020 -2024 κυμάνθηκε από 17,8% έως 35,3%, παρά τη θέσπιση πλαφόν για τις παλαιότερες μισθώσεις.
Η ΕΣΕΕ κατέθεσε υπόμνημα με πλήρως κοστολογημένες προτάσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.
Μεταξύ άλλων:
· Παρέμβαση της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις πολύ μεγάλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου τρίτων χωρών.
· Προώθηση της πρωτοβουλίας Shopping in Greece ώστε η ισχυρότερη διασύνδεση Εμπορίου – Τουρισμού να ενισχύσει το αναπτυξιακό αποτύπωμα των δύο κλάδων στο σύνολο της οικονομίας.
· Πρωτοβουλίες για αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε σε μείζονα θέματα για την εμπορική επιχειρηματικότητα, όπως το πλαίσιο για τις καθυστερήσεις πληρωμών, τους Γεωγραφικούς Εφοδιαστικούς Περιορισμούς (TSC), και τα διάφορα γραφειοκρατικά βάρη που δυσχεραίνουν το επιχειρείν.
Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου τόνισαν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει τη στήριξη του Εμπορίου σε επίπεδο εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής στρατηγικής προτεραιότητας, δρομολογώντας άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης της χρηματοδότησης και της ψηφιακής μετάβασης των ΜμΕ, καθώς και ελάφρυνσης των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών των επιχειρήσεων.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης δήλωσε: «Το ελληνικό εμπόριο είναι ο αδιαμφισβήτητος κλάδος-ηγέτης σε επίπεδο κύκλου εργασιών και ο μεγαλύτερος εργοδότης της οικονομίας. Επιπλέον αποτελεί τον πλέον συνεπή και απόλυτα διασυνδεδεμένο με τη φορολογική διοίκηση κλάδο, προσφέροντας τα μέγιστα στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων και τις θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας. Για αυτούς τους λόγους πρέπει να έχει μεγαλύτερη χρηματοδοτική υποστήριξη από κοινοτικά κονδύλια, και ελαφρύνσεις αχρείαστων βαρών γραφειοκρατικών, φορολογικών και ασφαλιστικών, ώστε να δούμε στη χώρα μας τη δημιουργία περισσότερων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Οι προτάσεις που κατέθεσε η ΕΣΕΕ στον κ. Θεοδωρικάκο μπορούν να ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου, με στόχο να απεγκλωβίσουν χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις από το διαμορφούμενο καθοδικό σπιράλ προσδοκιών, υψηλών λειτουργικών εξόδων και έντονης αβεβαιότητας».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δοκιμαστική 24ωρη λειτουργία Μετρό, Τραμ και Λεωφορείων στην Αθήνα το Σάββατο 5 Ιουλίου
- Cegeka: Δεύτερη βάση στην Ελλάδα και δέσμευση για μακροχρόνια ανάπτυξη στη χώρα
- Εύσημα στο μέλι «Μέγιστον» για τη διεθνή διάκριση και στη φαρμακοβιομηχανία που στηρίζει την παραγωγή του στο Καστελλόριζο
- Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη 03/07 σε όλη την Κρήτη – Προληπτικά μέτρα
- Microsoft: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ξεπερνά τους γιατρούς στις διαγνώσεις
- L’Oreal: Τρίτη εξαγορά μέσα σε επτά μήνες, απέκτησε την Αμερικανοβρετανική εταιρεία Color Wow
- ΔΕΗ: Φέρνει τη βιωσιμότητα στα σχολεία της Κρήτης
- Εξάρχου: Προϋπόθεση για την ισχυρή ανάπτυξη της Ελλάδας, μία αποφασιστική Ευρώπη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις