Διεθνή

Και η Ασιατική Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία (AFC) κοινό μέτωπο με UEFA κατά FIFA

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Η ασιατική συνομοσπονδία συντάχθηκε με την Ευρώπη και τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, αποδυναμώνοντας σημαντικά το σχέδιο του Τζάνι Ινφαντίνο για πώληση μειοψηφικού μεριδίου των εμπορικών δραστηριοτήτων των διοργανώσεων της FIFA

Σε μείζονα κρίση εξελίσσεται η αντιπαράθεση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο γύρω από το σχέδιο της FIFA να επιτρέψει την είσοδο ιδιωτών επενδυτών στις εμπορικές δραστηριότητες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των υπόλοιπων διοργανώσεών τηςΗ Ασιατική Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία (AFC) ανακοίνωσε ότι στέκεται στο πλευρό της UEFA και της Concacaf, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση του προέδρου της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, δεν διαθέτει την ευρεία συναίνεση και την ενότητα που απαιτούνται για να προχωρήσει.

Σύμφωνα με την AFC, το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί την κορυφαία διοργάνωση του διεθνούς ποδοσφαίρου και η αξία του προκύπτει από τη συμμετοχή όλων των συνομοσπονδιών και των σημαντικότερων ποδοσφαιρικών χωρών. Για τον λόγο αυτό, οποιοδήποτε σχέδιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον οικουμενικό χαρακτήρα και την ενότητα της διοργάνωσης θα πρέπει να επανεξεταστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η UEFA ανακοίνωσε μποϊκοτάζ κατά της FIFA: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είναι προς πώληση»

Ομόφωνη απόφαση των 55 ομοσπονδιών-μελών - Η ανακοίνωση

Η ασιατική συνομοσπονδία είχε ήδη εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της επειδή δεν είχε προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση. Στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή της, στις 29 Ιουλίου, ανέφερε ότι πληροφορήθηκε δημοσίως την πρόταση για τη δημιουργία της FIFA Forward Enterprise, χωρίς να έχει προηγουμένως τη δυνατότητα να την εξετάσει μέσα από τα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα.

Τι προβλέπει το σχέδιο Ινφαντίνο

Η FIFA σχεδιάζει τη δημιουργία της FIFA Forward Enterprise (FFE), μιας νέας εμπορικής εταιρείας που θα συγκεντρώνει δικαιώματα μετάδοσης, χορηγίες, εισιτήρια και αδειοδοτήσεις, ενώ θα συνδέεται και με την επιχειρησιακή οργάνωση διοργανώσεων όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η αποτίμηση της εταιρείας υπολογίζεται σε περίπου 20 δισ. δολάρια. Η FIFA επιδιώκει να αντλήσει έως 4,2 δισ. δολάρια, διαθέτοντας σε εξωτερικούς επενδυτές μειοψηφικό και, όπως υποστηρίζει, μη ελεγκτικό ποσοστό έως 20%.

Ως βασικός επενδυτής αναμένεται να συμμετάσχει η Thrive Eternal, επενδυτικό σχήμα που συνδέεται με τη Thrive Capital του Τζόσουα Κούσνερ,  αδελφός του Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος είναι γαμπρός του Τραμπ. Η FIFA υποστηρίζει ότι τα κεφάλαια θα επιστρέψουν στο ποδόσφαιρο, χρηματοδοτώντας υποδομές, ακαδημίες, εθνικές ομάδες, το γυναικείο ποδόσφαιρο και αναπτυξιακά προγράμματα.

Στο πλαίσιο της πρότασης, η βασική χρηματοδότηση κάθε εθνικής ομοσπονδίας για την περίοδο 2027-2030 προβλέπεται να αυξηθεί από 8 σε 20 εκατ. δολάρια, ενώ ο Ινφαντίνο έχει παρουσιάσει επιπλέον οικονομικά κίνητρα προς τις 211 ομοσπονδίες-μέλη της FIFA.

Η UEFA απειλεί με καθολικό μποϊκοτάζ

Η ισχυρότερη αντίδραση προήλθε από την UEFA. Οι 55 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες απέρριψαν ομόφωνα το σχέδιο και αποφάσισαν ότι οι εθνικές ομάδες τους δεν θα συμμετέχουν σε καμία διοργάνωση της FIFA όσο η πρόταση παραμένει ενεργή. Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία θεωρεί ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως επενδυτικό προϊόν. Υποστηρίζει επίσης ότι η παρουσία ιδιωτών μετόχων θα δημιουργούσε μόνιμη πίεση για μεγαλύτερα κέρδη, επηρεάζοντας το αγωνιστικό ημερολόγιο, τις μορφές των διοργανώσεων και τις αποφάσεις για το μέλλον του αθλήματος.

Ακολούθησε η Concacaf, η οποία εκπροσωπεί τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική. Η συνομοσπονδία απέρριψε την πρόταση, επικαλούμενη την απουσία της προβλεπόμενης διαδικασίας, τη σύντομη προθεσμία που δόθηκε στις ομοσπονδίες και την έλλειψη προηγούμενης έγκρισης από τα αρμόδια όργανα της FIFA. Δεν προχώρησε, πάντως, σε απειλή μποϊκοτάζ αντίστοιχη με εκείνη της UEFA.

Η FIFA επιμένει στη διαβούλευση

Παρά τις αντιδράσεις, η FIFA ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη διαδικασία διαβούλευσης, ώστε καθεμία από τις 211 ομοσπονδίες να εξετάσει τα στοιχεία και να ψηφίσει ανεξάρτητα. Η παγκόσμια ομοσπονδία υποστηρίζει ότι «κανείς δεν πουλάει το ποδόσφαιρο» και διαβεβαιώνει ότι η νέα εταιρεία δεν θα δημιουργηθεί χωρίς την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μελών της. Τονίζει ακόμη ότι οι εξωτερικοί επενδυτές δεν θα αποκτήσουν δικαίωμα ελέγχου των αγωνιστικών αποφάσεων ή θέση στο Συμβούλιο της FIFA.

Η αντίθεση της AFC αλλάζει, ωστόσο, τις ισορροπίες. UEFA και Concacaf εκπροσωπούν συνολικά 96 ομοσπονδίες, αριθμός μικρότερος από την απόλυτη πλειοψηφία των 211 μελών. Εάν όμως οι ασιατικές ομοσπονδίες ακολουθήσουν τη γραμμή της AFC, η συγκρότηση πλειοψηφίας υπέρ του σχεδίου γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

Οι συνομοσπονδίες δεν ψηφίζουν ως ενιαία μπλοκ και κάθε εθνική ομοσπονδία διατηρεί τη δική της ψήφο. Παρ’ όλα αυτά, η δημιουργία κοινού μετώπου Ευρώπης, Ασίας και Concacaf σημαίνει ότι το σχέδιο Ινφαντίνο στερείται πλέον όχι μόνο της απαιτούμενης πολιτικής συναίνεσης, αλλά πιθανότατα και των αριθμών που χρειάζονται για την έγκρισή του.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu