Νέα

Κακοκαιρία Daniel: Συναγερμός για υπερχείλιση του Πηνειού – Στα 9,5 μέτρα η στάθμη του – Το νερό θα μπει μέσα στη Λάρισα

Εκκενώσεις χωριών και συνεχείς διασώσεις με Super Puma, βάρκες και μηχανήματα του στρατού - Έσπασαν αναχώματα για να αποσυμφορηθεί ο ποταμός - Βιβλική καταστροφή σε Καρδίτσα και Τρίκαλα - Αγοραστός: Έχουν καλυφθεί ήδη όλες οι πλημμυρικές εκτάσεις

Ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη του Πηνειού, εξαιτίας του τεράστιου όγκου νερού που έφερε η κακοκαιρία Daniel, με αποτέλεσμα η Πολιτική Προστασία να καλεί τους κατοίκους που βρίσκονται σε χωριά κοντά στον ποταμό να απομακρυνθούν.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Φαρκαδόνα, Κλοκοτό, Γεωργανάδες και Πετρόπορος προκειμένου να απομακρυνθούν απ’ αυτές λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα απομακρυνθείτε προς Γριζάνο και αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός, Γεωργανάδες και Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα, που μίλησε στην ΕΡΤ λίγο πριν τις 8 το πρωί «θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για κάποια έκτακτη εξέλιξη». Ο ίδιος εκτίμησε, επίσης, ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις εκβολές του Πηνείου, στο Δέλτα, όπου θα φύγει ο μεγάλος όγκος νερού στο Αιγαίο.

Το πρωί της Παρασκευής οι κάτοικοι της Λάρισας αντίκρισαν εικόνες που είχαν χρόνια να δουν στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού, στο ύψος της γέφυρας Αλκαζάρ, με τα νερά να πλησιάζουν στη γέφυρα. Είναι χαρακτηριστικό πως έχει απαγορευτεί η διέλευση των πολιτών από την πεζογέφυρα Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, καθώς έχουν τοποθετηθεί κορδέλες ενώ σακιά με άμμο βρίσκονται στο ύψος των διαδρόμων που οδηγούν στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού, η οποία διαπερνά την πόλη.

«Ο Πηνειός έχει καλύψει ήδη όλες τις πλημμυρικές εκτάσεις που υπάρχουν για κάθε ποτάμι όταν φουσκώνει» δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής αποφασίστηκε να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός.

Τα νερά του Πηνειού απειλούν ακόμη τη γέφυρα πριν την περιοχή Γιαννούλη Λάρισας, στο δρόμο προς τον Τύρναβο.

Στην Πηνειάδα Τρικάλων, περιοχή ανάμεσα στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στο σχολείο του χωριού, όπου είναι υπερυψωμένο σημείο, καθώς τα νερά του Πηνειού κινούνται προς το χωριό.

Ο Λήθαιος ποταμός υπερχείλισε με αποτέλεσμα στην περιοχή Μπάρα Τρικάλων οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ακόμη πιο δύσκολη κάνει την κατάσταση το γεγονός ότι δεν έχουν νερό.

Κακοκαιρία Daniel: Μήνυμα 112 για Φαρκαδόνα και Λάρισα - Φούσκωσε η Πηνειός, έρχονται πλημμύρες | Sofokleousin.gr

Κρίσιμες ώρες για τη Λάρισα – Φόβοι να μην φτάσουν τα νερά στην πόλη

Κακοκαιρία Daniel - Λάρισα: Κατολισθήσεις, πλημμύρες και διακοπές ρεύματοςΈκδηλη η ανησυχία όλων από την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού. Στις εργατικές κατοικίες της Λάρισας στη Γιάννουλη το νερό έχει φτάσει στη μέση των κτιρίων ενώ οι εικόνες από το σημείο είναι αποκαρδιωτικές. Οι κάτοικοι φυσικά έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και βλέπουν με αγωνία όλα όσα συμβαίνουν.

Το νερό στο σημείο έρχεται ορμητικό και από την Καρδίτσα και από τα Τρίκαλα. Ο όγκος του νερού είναι μεγάλος, ενώ μέσα στη νύχτα έσπασαν το ανάχωμα της Γυρτώνης για να αποσυμφωρηθεί ο ποταμός.

Το σημαντικό είναι πως αυτή τη στιγμή δεν βρέχει, γεγονός που θα ήταν επιβαρυντικό, όμως η κατάσταση η οποία βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι ασφαλής ούτε φυσικά είναι μακριά ο κίνδυνος να ανέβει ακόμη περισσότερο η στάθμη του νερού και τα νερά να πουν ακόμη και μέσα στην πόλη της Λάρισας.

Δήμος Λαρισαίων: Ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού

Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο δήμος Λαρισαίων, λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει να πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη της Λάρισας, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη, αλλά και να είναι σε επιφυλακή όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας.

Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

Κακοκαιρία Daniel: "Πνίγηκε" η Θεσσαλία, ανυπολόγιστες οι ζημιές - Άνοιξε η... | Ελλάδα Ειδήσεις

Βιβλική καταστροφή σε Καρδίτσα και Τρίκαλα

Εικόνες αποκάλυψης, άνθρωποι σε απόγνωση, έξι νεκροί και αγνοούμενοι. Αυτός είναι ο απολογισμός μέχρι αυτή την ώρα από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού συνεχίζονται στη Θεσσαλία με τη συμμετοχή και του Στρατού. Ο Παλαμάς Καρδίτσας και τα γύρω χωριά έχουν βυθιστεί κυριολεκτικά κάτω από το νερό και οι κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε στέγες σπιτιών. Συγκλονιστικές εικόνες και στη Λάρισα, όπου σε ορισμένες περιοχές μετακινούνται μόνο με βάρκες, ενώ κάτοικοι αποκλείστηκαν και σε χωριά των Τρικάλων. Καλλιέργειες έχουν μετατραπεί σε απέραντες λίμνες, ενώ κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσα ζώα έχουν χαθεί κάτω από το νερό.

Κακοκαιρία Daniel: Νεκρές δύο γυναίκες στην Καρδίτσα - Έξι συνολικά τα θύματα - ΤΟ ΒΗΜΑ

«Πνίγηκε» η Καρδίτσα – Δραματικές ώρες για τους κατοίκους, συγκλονιστικές διασώσεις με Super Puma

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στον Βλοχό και στον Παλαμά, έχουν βρει καταφύγιο στις στέγες σπιτιών. Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 60 άτομα, ωστόσο οι εγκλωβισμένοι είναι περισσότεροι. Κλειστοί οι δρόμοι από φερτά υλικά, με την πρόσβαση να γίνεται μόνο με βάρκες και τις τελευταίες ώρες στη μάχη έχουν πέσει τα εναέρια μέσα.

Στο γήπεδο Καρδίτσας καταφθάνουν ελικόπτερα με δεκάδες διασωθέντες που απεγκλωβίστηκαν από τον Παλαμά, την Αγία Τριάδα και άλλες περιοχές. Διασώθηκε και μία γυναίκα με τα δύο της παιδιά από τα Καλύβια Τρικάλων και μεταφέρθηκαν εκεί. Όσοι είναι καλά στην υγεία τους μεταφέρονται στο Α’ δημοτικό σχολείο Καρδίτσας ενώ όσοι έχουν προβλήματα υγείας μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

Απεγκλωβισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου (Καρδίτσα και Τρίκαλα) κάνουν από την ώρα που επιτράπηκε να πετάξουν: 1 Super Puma της Πυροσβεστικής, 6 Agusta Bell της Πυροσβεστικής, 1 Agusta Bell Στρατού, 2 Super Puma του Στρατού. Συνολικά συνδράμουν 10 ελικόπτερα.

Συγκλονιστικές διασώσεις στην Αγία Τριάδα

Λάρισα: Πλημμύρες και καταστροφές σε πολλές περιοχές - Απεγκλωβισμοί με βάρκεςΠυροσβεστική, άνδρες της ΕΜΑΚ και Στρατός επιχειρούν στα πλημμυρισμένα και αποκομμένα χωριά. Το μεσημέρι ξεκινούν οι επιχειρήσεις διάσωσης με εναέρια μέσα, καθώς πλέον το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες. Κόβει την ανάσα η προσπάθεια για τη διάσωση ενός πατέρα με το παιδί του από το πλήρωμα  ελικοπτέρου του Super Puma της Πυροσβεστικής στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας. Τους παίρνουν από τη στέγη  καθώς το σπίτι τους έχει καλυφθεί από νερό.

Στο χωριό Αγία Τριάδα διασώστης κατεβαίνει με το ειδικό σχοινί από το ελικόπτερο, δένει  γυναίκα που ήταν μέσα στο νερό και την τραβά ασφαλή πλέον μέσα στο σουπερ πούμα. «Στην Αγία Τριάδα είναι εγκλωβισμένα 20 άτομα και 6 αγνοούνται, στα Μεγάλα Καλύβια 40 άτομα βρίσκονται σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια» είπε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας. Στο χωριό Παλαμάς μηχανήματα του στρατού απεγκλωβίζουν κατοίκους μεταφέροντάς τους στις δαγκάνες.

Με λέμβους άνδρες του στρατού απεγκλωβίζουν ηλικιωμένους και από το χωριό Βλοχό. Ανυπολόγιστες είναι και εκεί οι ζημιές. Σπίτια πλημμύρισαν καλλιέργειες και αποθήκες καταστράφηκαν. «Καταστροφή μεγάλη πολύ νερό… Τα πήρε όλα το νερό, έχω καταστραφεί» περιγράφει κάτοικος της περιοχής.

Στους Σοφάδες Καρδίτσας, όπου η στάθμη του νερού έχει σκεπάσει τα πάντα, οι καμπάνες ηχούν και ο ουρανός φωτίζεται από τους κεραυνούς.

Drone αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής

Το drone αποκαλύπτει την καταστροφή, ο θεσσαλικός κάμπος έχει βυθιστεί στα νερά. Όλη τη νύχτα άνδρες της ΕΜΑΚ επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν κατοίκους. Στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας μεταβαίνουν δύο τριμελείς ομάδες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών με δύο πνευστά πλωτά τύπου zodiac και μία 8μελής ομάδα των Ειδικών Επιχειρήσεων Πειραιά.

Με υδροφόρες η τροφοδοσία με νερό στο νοσοκομείο Βόλου

Κακοκαιρια Daniel: Πνίγεται για τρίτη ημέρα ο Βόλος - Σκαπτικά μηχανήματα στη «μάχη» με τις πλημμύρες

Προσπάθειες να αποκατασταθεί η πρόσβαση και τα προβλήματα που προκάλεσε στα νοσοκομεία Θεσσαλίας η κακοκαιρία βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν στο νοσοκομείο Βόλου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η πρόσβαση είναι ελεύθερη και λειτουργούν όλα τα τμήματά του. Υπάρχει τροφοδοσία ρεύματος και όπου χρειάστηκε τέθηκαν σε λειτουργία γεννήτριες. Ειδικότερα για την τροφοδοσία με νερό, και σε σχέση με όσα αναφέρθηκαν νωρίτερα, αυτή πραγματοποιείται με υδροφόρες και έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για τη συνεχή υδροδότηση του νοσοκομείου με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και ιδιωτών.

Το νοσοκομείο Βόλου έχει πλήρη επάρκεια νερού διότι καλύπτεται συνεχώς όλο το 24ωρο με παροχή από υδροφόρες, αναφέρει ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης.

Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται οκτώ ασθενείς λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου 13 άτομα.

Προβλήματα, μικρότερης έντασης, προκλήθηκαν και στα άλλα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας

Η πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι ελεύθερη, το ίδιο και η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια. Θα τεθούν σε λειτουργία γεννήτριες εφόσον απαιτηθεί. Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση του νοσοκομείου. Μέχρι τώρα, στο ΓΝ Λαμίας παρατηρείται εισροή υδάτων σε δύο χειρουργικές αίθουσες.

Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας

Μία χειρουργική αίθουσα είναι εκτός λειτουργίας στο ΓΝ Καρδίτσας, ενώ κατά τ’ άλλα το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν παρουσιάζει προβλήματα. Όταν χρειάστηκε τέθηκαν σε λειτουργία γεννήτριες. Στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου φιλοξενούνται 21 άτομα.

Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων

Αδύνατη είναι η πρόσβαση των κατοίκων από τον ορεινό – ημιορεινό όγκο, ενώ παραμένει ελεύθερη για όσους μένουν στην πόλη των Τρικάλων. Κατά τη διάρκεια διακοπής της τροφοδοσίας ρεύματος κατά τις βραδινές ώρες λειτούργησε χειροκίνητα η γεννήτρια. Στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν μόνο τα έκτακτα χειρουργεία. Παράλληλα, αναμένονται 15 άτομα από ιδιωτική δομή για να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.

Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Η πρόσβαση είναι ελεύθερη, η τροφοδοσία σε νερό και ρεύμα απρόσκοπτη. Δεν νοσηλεύονται ασθενείς λόγω πλημμυρικών φαινομένων, αλλά φιλοξενούνται 3 άτομα στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Κανονική είναι η λειτουργία του και απρόσκοπτη η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Στο Πανεπιστημιακό Λάρισας παραμένουν τέσσερις ογκολογικοί ασθενείς.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu