Οικονομία

Κατά του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται ο Praet

Η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη σημαίνει συναγερμό για τις κυβερνήσεις οι οποίες οφείλουν να δώσουν προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις, δηλώνει σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Borsen-Zeitung, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η άνοδος του λαϊκισμού θα πρέπει να σημάνει συναγερμό. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να δώσουν προτεραιότητα στις δύσκολες πολιτικές αποφάσεις και να εφαρμόσουν τις τόσο αναγκαίες πολιτικές μεταρρυθμίσεις», τονίζει.

«Τα λαϊκιστικά κόμματα ορισμένων χωρών υπόσχονται ταχείες λύσεις, αλλά δεν προσφέρουν παρά καταστροφικές συνταγές», προειδοποιεί

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε νέα πολιτική κρίση, έπειτα από την αποτυχία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από το ελληνικό κοινοβούλιο, γεγονός που οδηγεί στη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εξηγεί το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αποπληθωρισμός το 2015 στην ευρωζώνη λόγω πετρελαίου

Αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη το 2015 θα σημάνουν οι χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο, εκτιμά ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), P. Praet.

Όπως τόνισε, αν υπολογιστούν οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου, τότε ο πληθωρισμός θα είναι σημαντικά χαμηλότερος από ότι έχει προβλεφθεί.
Ο χαμηλός πληθωρισμός είναι μία από τις βασικές αιτίες που θα οδηγήσουν την ΕΚΤ στην απόφαση αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει στο 0,4%, την ώρα που ο στόχος της ΕΚΤ τον τοποθετεί κοντά στο 2%.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα οδηγήσουν ακόμη χαμηλότερα τον πληθωρισμό, ωστόσο παράλληλα θα τονώσουν την ανάπτυξη.

close menu