Αγορές

Κάτω από τα 2.300 δολάρια ο χρυσός ανά ουγγιά

Το παλλάδιο και η πλατίνα σημείωσαν επίσης πτώση

Ο χρυσός διεύρυνε τις απώλειες μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και στις ενδείξεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αφού σκαρφάλωσε σε ρεκόρ στις αρχές του μήνα, το πολύτιμο μέταλλο έπεσε κάτω από τα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά. H ράβδος σημείωσε πτώση 2,7% τη Δευτέρα, καθώς οι ανησυχίες ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα κλιμακωθεί εξασθένησαν. Η Τεχεράνη υποβάθμισε τον αντίκτυπο και τη σημασία του πρόσφατου χτυπήματος του Τελ Αβίβ, λέγοντας ότι το Ισραήλ έλαβε την «απαραίτητη απάντηση σε αυτό το στάδιο».

«Είναι πιθανό να υπήρξαν κάποιες τακτικές ανοικτές πωλήσεις, δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των τιμών του χρυσού», ανέφερε σε σημείωμά του ο Richard Grace, ανώτερος αναλυτής νομισμάτων και διεθνής οικονομολόγος στην ITC Markets.

Ο χρυσός εξακολουθεί να έχει αυξηθεί κατά περίπου 15% από τα μέσα Φεβρουαρίου, με τα κέρδη να υποστηρίζονται από τους γεωπολιτικούς κινδύνους, τις αγορές των κεντρικών τραπεζών και τη ζήτηση από τους Κινέζους καταναλωτές. Το πολύτιμο μέταλλο έχει αυξηθεί παρά την πρόοδο του δολαρίου και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων λόγω των ενδείξεων ότι η Fed θα καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη στροφή της.

Οι traders στρέφουν τώρα την προσοχή τους στα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του προτιμώμενου από τη Fed μέτρου του πληθωρισμού, το οποίο μπορεί να δώσει περισσότερες ενδείξεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν γίνει όλο και πιο γερακίσιοι όσον αφορά τις προοπτικές των επιτοκίων τις τελευταίες εβδομάδες μετά από μια σειρά ισχυρών εκθέσεων για τον πληθωρισμό.

Με τις αγορές να συνεχίζουν να μετριάζουν τις προσδοκίες για νομισματική χαλάρωση φέτος, ένα περιβάλλον υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων μπορεί να επιβαρύνει τον μη τοκοφόρο χρυσό.

Ο χρυσός spot σημείωσε πτώση 1,2% στα 2.298,67 δολάρια ανά ουγγιά νωρίτερα στο Λονδίνο. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index παρέμεινε αμετάβλητος. Το ασήμι υποχώρησε, μετά από πτώση 5,2% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το παλλάδιο και η πλατίνα σημείωσαν επίσης πτώση.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu