Η Λαϊκή Κινεζική Τράπεζα ενίσχυσε την οικονομική ρευστότητα της διατραπεζικής αγοράς
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας συνεχίζει να ενισχύει την οικονομική ρευστότητα του διατραπεζικού συστήματος, μέσω διαδικασιών της ανοιχτής αγοράς.
Η Λαϊκή Κινεζική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι διέθεσε οικονομική ρευστότητα 44 δισεκατομμυρίων γιουάν (5,58 δισεκατομμυρίων ευρώ) μέσω της διαδικασίας reverse repos για επτά ημέρες και με επιτόκιο 1,9%.
Η κίνηση αυτή, είχε ως στόχο τη διατήρηση της οικονομικής ρευστότητας της διατραπεζικής αγοράς, σε σταθερά επίπεδα στο τέλος του μήνα, όπως ανακοίνωσε η ίδια τράπεζα.
Η διαδικασία των reverse repos επιτρέπει στην Κινεζική Λαϊκή Τράπεζα να αγοράζει ομόλογα από τις εμπορικές τράπεζας μέσω δημοπρασίας, με τη συμφωνία για τη μεταπώλησή τους στο μέλλον.
Στο 6,3% η ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο
Στο μεταξύ, η οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με «νέες δυσκολίες», παραδέχθηκαν οι κορυφαίοι κινέζοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου για την εξέταση της κατάστασης της κινεζικής οικονομίας, έπειτα από την δημοσίευση των απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε ότι η λειτουργία της οικονομίας σήμερα αντιμετωπίζει «νέες δυσκολίες και νέες προκλήσεις», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, αναφερόμενο ειδικότερα στη χαμηλή εγχώρια ζήτηση.
Επίσης κατά τη συνεδρίαση περιγράφηκε «σημαντικός αριθμός κινδύνων», «κρυμμένων κινδύνων σε τομείς-κλειδιά» της οικονομίας, καθώς και ένα «σύνθετο και δυσχερές εξωτερικό περιβάλλον», με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Κίνα παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα για το δεύτερο τρίμηνο ανάπτυξη +6,3% σε ετήσια βάση, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Αυτός ο ρυθμός, που θα προκαλούσε ζήλια στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, είναι ωστόσο παραπλανητικός διότι η σύγκριση εξακολουθεί να γίνεται με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η ανάπτυξη είχε πληγεί σοβαρά από την επιβολή lockdown στην Σαγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Blue Origin στοχεύει σε νέα πτήση του New Glenn εντός του 2026 παρά τη μεγάλη έκρηξη
- Χρυσαφένια Καλαφάτη: Από την Imerys, νέα Accounting Manager στην Campeon Gaming
- Τα χρέη των κομμάτων που μένουν απλήρωτα και ο πλούτος, που παράγουν και τον χαίρονται οι εκλεκτοί
- Στα σκαριά ο πρώτος super lux οίκος ευγηρίας στην Ελλάδα από επενδυτές του κλάδου της ενέργειας
- TSMC: “Βλέπει” ισχυρή ανάπτυξη λόγω AI και δίνει αυξήσεις 30% στους υπαλλήλους
- ΑΒΑΞ: Αύξηση κύκλου εργασιών 17,3% αλλά πίεση στην κερδοφία το α’ τρίμηνο 2026
- Η Ευρώπη μιλά για «Tech Liberation Day», αλλά πόσο μακριά είναι αυτή η ημέρα
- Η Uber επενδύει 500 εκατ. δολάρια στη Nuro για την ανάπτυξη εμπορικών ρομποταξί
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








